Lažno potpisan MUP KS
0

FOTO / Poziv na radikalnu akciju likvidiranja pasa lutalica

Piše: A. K.
Na području naselja Hrasno, općina Novo Sarajevo, jučer su se pojavili plakati u kojem se građani obaviještavaju o novoj akciji "za prava i sigurnost ljudi, pod nazivom 'Fokus'", sa ciljem uklanjanja i likvidiranja pasa lutalica sa područja općine Novo Sarajevo.
Na plakatu koji smo imali priliku vidjeti stoji da akciju finansira Kanton Sarajevo u saradnji sa "sudom KS, tj, naplatom novčane kazne za sve one koji hrane i štite iste".

Ispod plakata koji obavještava o akciji koja će trajati mjesec dana, sa početkom od 29. septembra u 5 sati, stoji potpis KS i MUP KS.

Portparol MUP-a KS Irfan Nefić rekao je da policija ne stoji iza takvih plakata i da ne može komentarisati pojavu istih.

Povodom spornih plakata oglasila su se udruženja za zaštitu životinja iz Sarajeva (SOS, Help Animals-Pomoć životinjama Sarajevo, Život, AvMau, Prijatelji životinja u BiH, AVlijaner), kojima se pridružilo i udruženje iz Beča PINO, koja su uputila zahtjev MUP-u KS za hitnim očitanjem i provođenjem istražnih radnji.

"Ton i sadržaj plakata upućuje da se radi o stvarnoj policijskoj akciji, te ovakvim predstavljanjem dovodi cjelokupnu javnost u zabunu. Ovakav plakat predstavlja najstrašniji oblik zastrašivanja javnosti, huškanja i svojevrsne zloupotrebe", navodi se u reakciji udruženja za zaštitu životinja.