{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poziv na obnovu nekada omiljenog goraždanskog izletišta i vidikovca

20.4.2015. u 22:31
27
26
Poziv na obnovu nekada omiljenog goraždanskog izletišta i vidikovca
27
Gubavica, nekada omiljena pozicija za razgledanje Goražda, izlete i boravak u prirodi, danas je zapušten prostor. Ponovo se zagovara ideja da se ova najbliža tačka za osmatranje grada i pristup njoj urede te osmisle sadržaji koji će vratiti nekadašnji značaj ovom atraktivnom platou.
Starije Goraždane ovaj vidikovac asocira na neka dobra prošla vremena, prvomajske uranke i lijep pogled na grad. Danas je to mjesto bez sadržaja, bar onih kulturno-rekreativnih, do kojeg više ne vode uređene pješačke staze.

Udruženje Stari zanati je iniciralo neformalne razgovore kako bi prostor Gubavice pokušali oživjeti, a nosilac aktivnosti bio bi Planinarski klub Maglić. Za sada je sve neformalno i svodi se na ideju jer prvo treba ispoštovati procedure i naći finansijska sredstva.

"Želimo realizovati ovu ideju, te krenuti od vijeća mjesnih zajednica i nadležnih službi Općine, jer struka treba da kaže svoje, a mi se stavljamo na raspolaganje", izjavio je Zajko Šovšić, predsjednik Planinarskog kluba Maglić.

On ističe da su na procedure upućeni i u Ministarstvu privrede odakle, ističe, imaju podršku. Na raspolaganju im je i Turistička zajednica u kojoj su dobili na uvid i prijedlog idejnog rješenja na kojem je prije izvjesnog vremena radio tim slovenskih arhitekata. Šovšić navodi da su planinari spremni da budu jedan od aktera u projektu. Dobro je, napominje, da su u postojećim mapama ucrtane stare pješačke staze koje bi, ukoliko se stigne do realizacije, bile obnovljene. Ali ne samo one.

"Šta je pet-šest minuta pješačenja za tako lijep pogled? U Turističkoj zajednici su nam pokazali idejno rješenje, vrlo je jednostavno, funkcionalno i primjereno, ima sve ono što jedan vidikovac treba imati, od klupa, kućica, zaštitne ograde... jer tu je i stijena koja može biti opasna, posebno za mlađe, zatim možda i šadrvan, kafica... Ne smijemo dopustiti da završi kao Rorovi - lijepo zamišljeno, ali ga treba znati i održavati", smatra Šovšić.

Kako aktuelna urbanizacija ide u smjeru zamjene zelenih površina betonom, otuda i sve jača potreba za uređenjem izletišta, a Gubavica je i u ranija vremena bila čest izbor Goraždana.

"Treba uključiti širu zajednicu, osigurati papirologiju i obaviti procedure, steći legitimitet... Mislim da niko nije protiv toga, a bilo bi lijepo da goste možete negdje odvesti i pokazati im grad, lijep je, ali ga slabo odakle možemo vidjeti", dodaje predsjednik Planinarskog kluba Maglić Goražde.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: