{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poziv na obnovu nekada omiljenog goraždanskog izletišta i vidikovca

20.4.2015. u 22:31
27
26
Poziv na obnovu nekada omiljenog goraždanskog izletišta i vidikovca
27
Gubavica, nekada omiljena pozicija za razgledanje Goražda, izlete i boravak u prirodi, danas je zapušten prostor. Ponovo se zagovara ideja da se ova najbliža tačka za osmatranje grada i pristup njoj urede te osmisle sadržaji koji će vratiti nekadašnji značaj ovom atraktivnom platou.
Starije Goraždane ovaj vidikovac asocira na neka dobra prošla vremena, prvomajske uranke i lijep pogled na grad. Danas je to mjesto bez sadržaja, bar onih kulturno-rekreativnih, do kojeg više ne vode uređene pješačke staze.

Udruženje Stari zanati je iniciralo neformalne razgovore kako bi prostor Gubavice pokušali oživjeti, a nosilac aktivnosti bio bi Planinarski klub Maglić. Za sada je sve neformalno i svodi se na ideju jer prvo treba ispoštovati procedure i naći finansijska sredstva.

"Želimo realizovati ovu ideju, te krenuti od vijeća mjesnih zajednica i nadležnih službi Općine, jer struka treba da kaže svoje, a mi se stavljamo na raspolaganje", izjavio je Zajko Šovšić, predsjednik Planinarskog kluba Maglić.

On ističe da su na procedure upućeni i u Ministarstvu privrede odakle, ističe, imaju podršku. Na raspolaganju im je i Turistička zajednica u kojoj su dobili na uvid i prijedlog idejnog rješenja na kojem je prije izvjesnog vremena radio tim slovenskih arhitekata. Šovšić navodi da su planinari spremni da budu jedan od aktera u projektu. Dobro je, napominje, da su u postojećim mapama ucrtane stare pješačke staze koje bi, ukoliko se stigne do realizacije, bile obnovljene. Ali ne samo one.

"Šta je pet-šest minuta pješačenja za tako lijep pogled? U Turističkoj zajednici su nam pokazali idejno rješenje, vrlo je jednostavno, funkcionalno i primjereno, ima sve ono što jedan vidikovac treba imati, od klupa, kućica, zaštitne ograde... jer tu je i stijena koja može biti opasna, posebno za mlađe, zatim možda i šadrvan, kafica... Ne smijemo dopustiti da završi kao Rorovi - lijepo zamišljeno, ali ga treba znati i održavati", smatra Šovšić.

Kako aktuelna urbanizacija ide u smjeru zamjene zelenih površina betonom, otuda i sve jača potreba za uređenjem izletišta, a Gubavica je i u ranija vremena bila čest izbor Goraždana.

"Treba uključiti širu zajednicu, osigurati papirologiju i obaviti procedure, steći legitimitet... Mislim da niko nije protiv toga, a bilo bi lijepo da goste možete negdje odvesti i pokazati im grad, lijep je, ali ga slabo odakle možemo vidjeti", dodaje predsjednik Planinarskog kluba Maglić Goražde.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: