BiH
0

Poziv na obilježavanje Međunarodnog dana demokratije

FENA
U povodu Međunarodnog dana demokratije, 15. septembra, Forum Syd Balkans Program (FSBP) i partnerske organizacije pozvali su ostale organizacije civilnog društva da obilježe ovaj dan i doprinesu općem podizanju svijesti o značaju demokratije u vremenima u kojima živimo.

Kako je saopćeno, FSBP, Centar za omladinski rad (CzOR), Srbija, PRONI Centar za omladinski razvoj Brčko Distrikt, BiH, Centar za omladinski rad i neformalno obrazovanje (CORNO), BiH, Centar za edukaciju mladih (CEM), BiH, Forum mladih i neformalna edukacija (Forum MNE), Crna Gora i Triagolnik, Makedonija, žele da daju svoj doprinos proslavljanju Međunarodnog dana demokratije, podržavajući izjavu Ujedinjenih nacija koje smatraju da je demokratija univerzalna vrijednost zasnovana na slobodnom izražavanju volje ljudi da sami uređuju, definiraju i utječu na političke, ekonomske i kulturne sisteme u kojima žive i daju svoju punu participaciju u svim aspektima života.

Forum Syd Balkans Program i partnerske organizacije posebno naglašavaju važnost osnaživanja mladih da budu nosioci promjena, demokratskih procesa i nosioci procesa izgradnje održivog mira i interkulturalnog razumijevanja na Balkanu.

Forum Syd Balkans Program, koji finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj, u saradnji s lokalnim partnerima vrši sistematsku edukaciju omladinskih radnika i radnica i izgradnju kapaciteta mladih za procese transformacije konflikata, regionalne saradnje i aktivnog uključivanja u procese razvoja omladinske politike.