{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poziv na formiranje koncentracione vlade u Brčko Distriktu

F
FENA
13.1.2009. u 12:16
0
0
Poziv na formiranje koncentracione vlade u Brčko Distriktu
0
Poziv na formiranje koncentracione vlade u Brčko Distriktu
Supervizor za Brčko Distrikt Raffi Gregorian pozvao je na formiranje "koncentracione vlade" u Brčkom nakon što je na konstitutivnoj sjednici Skupštine Brčko Distrikta ponovo odloženo glasanje o izboru predsjednika Skupštine, zamjenika predsjednika Skupštine i gradonačelnika Distrikta, saopćeno je iz OHR-a.
Supervizor je uputio poziv nakon što je obaviješten da su svi poslanici potpisali deklaraciju kojom se izražava podrška odlukama Arbitražnog tribunala za Brčko i u kojoj se poziva Parlamentarna skupština BiH da usvoji dodatke na Ustav neophodne da bi se okončala supervizija.

"Vjerujem da su potpisivanjem ove deklaracije sad otklonjene dileme koje su neke stranke možda sprječavale u formiranju legitimne vlade," izjavio je supervizor Gregorian.

Razgovori o različitim vladajućim koalicijama koji su vođeni od 5. oktobra 2008. godine, nisu odveli nikuda. "Stoga, pozivam sve stranke da se intenzivno angažuju na formiranju “koncentracione vlade” koja će biti u stanju da izađe na kraj s brojnim izazovima koji očekuju Distrikt," izjavio je on nakon sastanka s nosiocima lista ključnih stranaka u Skupštini.

"Nema vremena za gubljenje", naglasio je on. Supervizor je iskoristio ovu priliku da podsjeti sve stranke da bi bilo najbolje da Skupština imenuje nove, po mogućnosti mlađe ljude na izvršne pozicije u Vladi, ljude koji su pokazali stručnost u oblastima rada za koja bi bili predloženi za imenovanje.

Povodom same sjednice, supervizor je iznio kritike u pogledu neopravdanog odlaska nekoliko poslanika i privremenog predsjedavajućeg, poteza kojim se iskazuje nepoštovanje prema kolegama poslanicima i koji je u suprotnosti s kodeksom ponašanja Skupštine Distrikta.

"Od poslanika svih stranaka očekujem da se ponašaju u skladu sa svojim zakonskim obavezama i da iskažu poštovanje i uljudnost prema svojim kolegama bez obzira na političku opciju kojoj oni pripadaju", izjavio je supervizor Gregorian.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: