BiH
0

Poziv na akciju u suzbijanju nasilja nad djecom i ženama u BiH

FENA
U organizaciji Medice Zenica – Infoteke i UNICEF-a, u Sarajevu se danas održava nacionalna konferencija "Multidisciplinarni pristup suzbijanju domaćeg nasilja i drugih oblika nasilja nad djecom i ženama u BiH".

Projekt "Multidisciplinarni pristup suzbijanju domaćeg nasilja i drugih oblika nasilja nad djecom i ženama u BiH" se pod pokroviteljstvom UNICEF-a realizira već šest godina, a konferencija je prilika da se pogledaju i prezentiraju rezultati rada. Skupu bi trebalo prisustvovati oko 80 učesnika koji su bili akteri u realizaciji Projekta u devet kantona i regiona u BiH.

Cilj konferencije je sumirati do sada urađeno na terenu s akcentom na efekte i rezultate implementacije ovog edukativnog programa u svakom regionu pojedinačno. Na osnovu prezentacija o ostvarenim efektima Projekta po područjima gdje je implementiran te na osnovu diskusija učesnika skupa, bit će sačinjene i preporuke za budući rad i angažman u oblasti suzbijanja i prevencije nasilja nad djecom i ženama u BiH, odnosno, zaključci i "Poziv na akciju".

Projektom su od 1999. do 2006. godine obuhvaćene 63 općine (30 u FBiH i 33 u RS) s područja devet regiona u BiH. Ukupan broj polaznika koji su prošli seminare je 767. Među njima su bili uposlenici centara za socijalni rad, zdravstva, policije, sudstva i tužiteljstva, medija te aktivisti nevladinih organizacija.

Program su, u prvoj godini implementacije podržali UNIFEM i UN OHCHR. U narednih pet godina Projekt je realiziran uz finansijsku podršku UNICEF-a.

Na konferenciji će učestvovati predstavnici svih regiona u kojima je Projekt implementiran: grad Zenica, zatim kantoni: Hercegovačko-neretvanski, Unsko-sanski, Srednjobosanski, Bosanskopodrinjski, te regioni Doboja, Prijedora, južnog Podrinja i istočne Hercegovine.

Konferenciji će prisustvovati i predstavnici partnerskih organizacija koje su učestvovale u implementaciji: "Žena BiH", "Žene s Une", "Nada", "Pro et contra", "Budućnost", "Alter Art", "Most", "Goraždanke", "AnimaN", te "Ženski centar".

Na konferenciju su pozvani i predstavnici državnih, entitetskih i kantonalnih institucija i resornih ministarstava kojima je problematika domaćeg i ostalih oblika nasilja nad ženama i djecom u domenu rada i djelovanja.

U toku konferencije bit će promovirana publikacija koja detaljno rekapitulira realizaciju ovog edukativnog projekta u BiH.