SDUBiH
0

Poziv ministru Heći da podnese ostavku

FENA
Rukovodstvo Socijaldemokratske unije (SDU) BiH smatra da je sramotno da je usred energetske krize i smrzavanja građana BiH, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo posegnuo da za sebe i političku opciju kojoj pripada obezbjedi jeftine političke poene s nestinitim tvrdnjama.

"Tvrdnja da bi s 'KazTransGasom' BiH uveliko izbjegla energetsku krizu, naprosto je smiješna koliko i poznavanje osnovnih postulata političke geografije kod ministra Heće, jer ova kazahstanka kompanija za osnovnog inozemnog partnera za distribuciju i redistribuciju izvoza prirodnog gasa ima Ruski 'Gazprom' preko kojeg BiH jedino dobija prirodni gas", navodi se u današnjem saopćenju SDUBiH povodom izjava ministra Heće.

Dodaje se da ovakva politikantska podvala neviđenih razmjera u režiji Heće proizilazi iz njegovih apetita za ponuđenim procentom od posla sa sumnjivim strateškim partnerima s kojima je on planirao iskoristiti prirodne resurse ove države zarad vlastitog i koristoljublja ljudi oko njega.

"Dok se s jedne strane građani smrzavaju u svojim hladnim stanovima, njihovu inteligenciju neprestano vrijeđa nestručna, nesposobna, neozbiljna i neodgovorna vlast, čija perjanica ministar Hećo, nažalost uz svesrdnu podršku svog stranačkog lidera Harisa Silajdžića, nastoji građanima prodati jeftinu politikantsku priču o obećanoj zemlji Kazahstanu i njihovim privrednim čudima", navodi SDUBiH.

Ova stranka poziva Heću da nakon poništenja i odustajanja od ugovora s tzv. "strateškim" partnerima, podnese neopozivu ostavku na svoju funkciju, jer bi to bio jedini ispravan odgovoran i moralan čin prema građanima.

"Ukoliko on nije spreman da to učini, pozivamo premijera FBiH Brankovića da ga smjeni. U slučaju da on to nije spreman učiniti onda neka zajedno podnesu ostavku i neka se ide u vanredne izbore", ističe se u saopćenju SDUBiH.