BiH
0

Poziv menadžmentu fonda PIO FBiH da ispravi svoje greške prema RVI

FENA
Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u Bosni i Hercegovini ukazuje na veoma težak položaj ratnih vojnih invalida FBiH u postupku ostvarivanja prava na invalidske penzije kod Fonda PIO FBiH.

Udruženje je pozvalo menadžment Fonda PIO FBiH da prestane s praksom i ispravi svoje greške prema ratnim vojnim invalidima, radi zaštite njihovih osnovnih ljudskih prava i temeljnih sloboda.

U saopćenju ovog udruženja ukazano je "na krajnje nezakonitu i nemoralnu odluku Fonda PIO FBiH da ratne vojne invalide koji su invalidnost rada stekli ranjavanjem kao pripadnici Oružanih snaga BiH u odbrani države upućuje da svoja prava ostvare u drugim državama, iako zna da to ne mogu ostvariti i da niko to dosad nije ostvario".

Iako je odredbom čl. 31. Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica FBiH propisano da ratni vojni invalidi pod povoljnijim uvjetima mogu ostvariti pravo na penziju i dodatak na penziju u skladu s propisima iz penzijsko-invalidskog osiguranja, u praksi se, naglašeno je u saopćenju, pokazuje da je ratnim vojnim invalidima izuzetno otežan postupak ostvarivanja prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja.

Na primjeru ratnog vojnog invalida I.Č. s Ilidže, koji je izvjesno vrijeme radio u Crnoj Gori, da bi se prije rata preselio u Bosnu i Hercegovinau i nastavio raditi u Sarajevu, Udruženje zaključuje da država nije uspostavila pravičan i proporcionalan odnos između javnog interesa, s jedne strane, i pojedinačnih prava invalida, s druge strane.

I.Č. je u ratu teško ranjen kao pripadnik Armije RBiH. Amputirana mu je noga, zbog čega je stekao status ratnog vojnog invalida amputirca. Invalidom rada I kategorije ocijenjen je 2005., s tim što su na ukupnu invalidnost ranjavanje i oboljenje utjecali po 50 posto. I.Č. je stekao pravo na srazmjerni dio penzije prema dužini penzijskog osiguranja u BiH, dok je za ostvarenje preostalog pripadajućeg dijela prema dužini penzijskog staža upućen organu penzijsko-invalidskog osiguranja Crne Gore. Dakle I.Č. je ranjen kao pripadnik Armije RBiH u Sarajevu braneći Bosnu i Hercegovinu, ali mu po istom ranjavanju Fond PIOFBiH isplaćuje samo 50 posto dijela penzije, a za ostvarenje ostatka dijela penzije po osnovu istog ranjavanja država BiH ga upućuje u Crnu Goru.

Na ovakav način I.Č. je oštećen za 151,13 KM mjesečno, a šteta mu teče od momenta priznavanja penzije po privremenom rješenju počevši od 20.marta 2005. godine, navedeno je u saopćenju.