BiH
0

Poziv medicinskim radnicima da zalede štrajk

FENA
Povodom 8. maja, Svjetskog dana Crvenog križa, koji se u cijelom svijetu obilježava kao dan svih osoba koje se bave humanom djelatnošću, Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH pozvalo je medicinske radnike u Federaciji BiH da do završetka pregovora s predstavnicima vlasti pokažu svoju ljudsku i profesionalnu humanost, te zalede štrajk.

-Specifičnost ovoga štrajka jeste u činjenici da se njime vrši pritisak na pacijente, a ne na federalne i kantonalne zvaničnike koji donose odluke bitne za funkcioniranje zdravstvenog sektora. Od kakve je pomoći zdravstenim radnicima to što invalidu neće dati recept za lijek ili bebi obaveznu vakcinu i kako će ove kategorije građana koje sve više trpe zbog haosa u zdravstvu popraviti status zdravstvenog radnika, kaže se u saopćenju Udruženja invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH.

Udruženje, također, napominje kako bi bilo zanimljivo saznati o kojoj uštedi u zdravstvu se radi dvadest dana nakon otpočinjanja štrajka, te da li se zbog te uštede ministru zdravlja u Federaciji BiH i ne žuri s okončanjem štrajka.