{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poziv Kuzmanoviću da zatraži smjenu ministra policije RS-a

F
28.3.2009. u 12:31
0
0
Poziv Kuzmanoviću da zatraži smjenu ministra policije RS-a
0
Poziv Kuzmanoviću da zatraži smjenu ministra policije RS-a
Srpska demokratska stranka (SDS) pozvala je u subotu predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića da, kako navode, zatraži smjenu ministra unutrašnjih poslova Stanislava Čađe zbog "neprimjerene demonstracije sile i neopravdane" akcije policije u petak na Palama.
- Slične akcije u ranijem periodu pravdane su pokušajem hapšenja Radovana Karadžića. Sada, kada se on nalazi u Hagu, jedini motiv može biti ometanje pripreme odbrane kroz zastrašivanje Radovana Karadžića i pritisak na njegovu porodicu i građane Pala, navodi SDS u saopćenju.

Ova stranka je podsjetila da je prije pola godine zahtijevala provođenje istrage "o postupcima i načinu na koji su policija RS-a i njen funkcioner Dragi Milošević tretirali" porodicu Karadžić, ali da su se vlasti oglušile od te apele.

- Stoga, u ovakvim uslovima, pozivamo Narodnu Skupštinu RS-a da formira anketni odbor koji će detaljno ispitati navode o maltretiranju porodice Radovana Karadžića od policije RS-a, kaže SDS i dodaje da se Karadžić, "za one koji ne znaju", nalazi u Haškom tribunalu od 30. jula 2008.godine i za sve informacije dostupan je haškim istražiocima.

- Svakome sa iole zdrave pameti teško je povjerovati da, poslije na stotine pretresa izvedenih na Palama i u RS-u u posljednjih deset godina, postoji još ijedan papir koji nije dospio u ruke haških istražioca. Stoga, neminovno se nameće sumnja da je stvarni motivi ove akcije bio uskraćivanja prava na odbranu Radovanu Karadžiću, zaključuje SDS.

Policija RS-a u petak navečer je na Palama izvršila pretres stana Ljubice Zelen-Kerleta, svastike haškog optuženika Radovana Karadžića, te kuće, u kojoj je ranijih godina bio smješten Radio "Sveti Jovan" čiji je vlasnik bila Karadžićeva kći Sonja Karadžić-Jovičević.

Radio je ugašen još 2003.godine, a sadašnji vlasnik kuće rekao je da ju je kupio još prije dvije godine, ali da su mu pripadnici policije, koji su bili bili maskirani i naoružani dugim cijevima, oduzeli kompjuter i CD-ove sa crtanim filmovima i muzikom.

On je naveo da mu je rečeno da se pretres vrši po nalogu Suda BiH i da je akcija hitna i strogo povjerljiva, a preduzeta je u cilju pronalaženja dokaza važnih za krivični postupak koji je u toku pred Haškim sudom zbog krivičnog djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

- Kuća je kupljena prije dvije godine što znači da je i informacija kojom sud raspolaže stara više od dvije godine, rekao je vlasnik kuće.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: