SDS
0

Poziv Kuzmanoviću da zatraži smjenu ministra policije RS-a

FENA
Srpska demokratska stranka (SDS) pozvala je u subotu predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića da, kako navode, zatraži smjenu ministra unutrašnjih poslova Stanislava Čađe zbog "neprimjerene demonstracije sile i neopravdane" akcije policije u petak na Palama.
  • Slične akcije u ranijem periodu pravdane su pokušajem hapšenja Radovana Karadžića. Sada, kada se on nalazi u Hagu, jedini motiv može biti ometanje pripreme odbrane kroz zastrašivanje Radovana Karadžića i pritisak na njegovu porodicu i građane Pala, navodi SDS u saopćenju.

Ova stranka je podsjetila da je prije pola godine zahtijevala provođenje istrage "o postupcima i načinu na koji su policija RS-a i njen funkcioner Dragi Milošević tretirali" porodicu Karadžić, ali da su se vlasti oglušile od te apele.

  • Stoga, u ovakvim uslovima, pozivamo Narodnu Skupštinu RS-a da formira anketni odbor koji će detaljno ispitati navode o maltretiranju porodice Radovana Karadžića od policije RS-a, kaže SDS i dodaje da se Karadžić, "za one koji ne znaju", nalazi u Haškom tribunalu od 30. jula 2008.godine i za sve informacije dostupan je haškim istražiocima.

  • Svakome sa iole zdrave pameti teško je povjerovati da, poslije na stotine pretresa izvedenih na Palama i u RS-u u posljednjih deset godina, postoji još ijedan papir koji nije dospio u ruke haških istražioca. Stoga, neminovno se nameće sumnja da je stvarni motivi ove akcije bio uskraćivanja prava na odbranu Radovanu Karadžiću, zaključuje SDS.

Policija RS-a u petak navečer je na Palama izvršila pretres stana Ljubice Zelen-Kerleta, svastike haškog optuženika Radovana Karadžića, te kuće, u kojoj je ranijih godina bio smješten Radio "Sveti Jovan" čiji je vlasnik bila Karadžićeva kći Sonja Karadžić-Jovičević.

Radio je ugašen još 2003.godine, a sadašnji vlasnik kuće rekao je da ju je kupio još prije dvije godine, ali da su mu pripadnici policije, koji su bili bili maskirani i naoružani dugim cijevima, oduzeli kompjuter i CD-ove sa crtanim filmovima i muzikom.

On je naveo da mu je rečeno da se pretres vrši po nalogu Suda BiH i da je akcija hitna i strogo povjerljiva, a preduzeta je u cilju pronalaženja dokaza važnih za krivični postupak koji je u toku pred Haškim sudom zbog krivičnog djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

  • Kuća je kupljena prije dvije godine što znači da je i informacija kojom sud raspolaže stara više od dvije godine, rekao je vlasnik kuće.