BiH
55

Poziv građanima: Darujte krv jer jedna doza sigurno spasi nečiji život!

L. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na Trgu djece Sarajeva danas je postavljen štand za animiranje darivalaca krvi i ekipa iz Zavoda za transfuziologiju.

"Krv nam treba hitno, budući da imamo veliki broj beba koje su ovih dana na programu i čekaju hitne operacije", kazali su za Klix.ba medicinski radnici iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH.

Ukoliko želite darovati krv, to možete uraditi na Trgu djece Sarajeva. Obratite se radnicima iz transfuziologije na njihovom štandu postavljenom ispred kina Cinema City, čiji će vas vozač onda odvesti do Zavoda.

Tu se vrši kratak pregled hemoglobina, utvrđuje krvna grupa, vrši ljekarski pregled, mjeri pritisak i uzimaju osnovni zdravstveni podaci, te pacijent, ukoliko je pogodan za darivanje, daruje krv.

Sve dodatne informacije o načinu darivanja krvi možete dobiti na broj telefona 033 567 302 ili to učiniti direktno u Zavodu za transfuziologiju na adresi Čekaluša 86 (prekoputa Stomatološkog fakulteta u Sarajevu).

Jedini izvor krvi jeste zdrava osoba od 18 do 65 godina, koja se osjeća dobro. Krv je jedini lijek koji se ne može proizvesti sintetski, i jedino na taj način možemo da pomognemo osobama koje krvare.

"Potreban nam je veliki broj darivalaca. Jako često stručnjaci iz inostranstva dolaze u BiH kako bi vršili operacije djece koja nemaju mogućnost da se opreišu vani. Svaka ta operacija treba određenu količinu krvi, nijedna se ne može započeti bez spremne doze krvi. Svaki hirurški, onkološki i boelsnik na dijalizi također treba krv, tako da su naše potrebe za krvlju jako velike, tako da molimo sve koji dođu da to učine", kazala je za Klix.ba ekipa iz Zavoda.

Dodali su kako je radi o jednom sasvim bezopasnom činu, budući da je u pitanju količina koja kad, se uzme, ne pravi nikakvu promjenu u organizmu. Čak štoviše, dodali su, darivanje krvi je zdravo, budući da je kod redovnih darivalaca zirik od srčanog udara smanjen za 80.

"Jedna doza sigurno spasi nečiji život!", poručili su iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH.