Ured za veterinarstvo BiH
0

Poziv građanima da prijavljuju zlostavljanje životinja

Sarajevo-x.com
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Povodom objavljivanja snimka na našem portalu na kojem se vidi zlostavljanje psa, oglasio se i Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine koji je podsjetio na Povelju Ujedinjenih nacija o zaštiti životinja, koju je BiH kao članica UN-a i potpisnica dužna poštovati.

U tom cilju donesen je i Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja kojim je eksplicitno zabranjeno životinju bez opravdanog razloga ubiti, nanositi joj bol, patnju i štetu, zlostavljati je i namjerno izlagati stresu i strahu.

"Povodom saznanja o nemilim događajima neprimjerenog postupanja i mučenja životinja koja su primjetna u zadnje vrijeme na području BiH, Ured za veterinarstvo BiH obraća se saopćenjem za javnost i izražava nezadovoljstvo zbog zlostavljanja životinja na najbrutalniji način", stoji u saopštenju Ureda za veterinarstvo BiH.

Iz Ureda su pozvali sve građane BiH da po saznanju o nepropisnom postupanju sa životinjama, suportno Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja o tome obavjeste najbližu policiju, inspekciju ili podnesu prijavu nadležnom tužiteljstvu, kako bi se u zajedničkom djelovanju spriječilo daljnje zlostavljanje životinja.

Saopštenjm se pozivaju sve nadležne institucije za provedbu ovog Zakona da se u okviru svojih nadležnosti uključe u aktivno istraživanje i sprječavanje ovakvih pojava.