BiH
0

Poziv Dodiku da stavi van snage odluku o porezu na nepokretnosti

FENA
Srpska demokratska stranka pozvala je u subotu premijera RS-a Milorada Dodika da stavi van snage Pravilnik o upisu u fiskalni registar nepokretnosti koji je donio resorni ministar Aleksandar Džombić, a kojim su građani RS-a, kako se navodi, primorani da satima stoje u redovima Porezne uprave kako bi popunili besmislene obrasce i prijavili svoje nekretnine.

"Komplikovanim obrascima i neinformisanjem javnosti ne samo da je pokazana drskost prema građanima RS-a, nego je u pitanje dovedena i funkcionalnost države čija je obaveza da njeni zakonski propisi budu jasni i primjenjivi“, ukazuje ova stranka.

SDS naglašava da je popis nekretnina moguće uraditi mnogo jednostavnije i efikasnije.

"Kroz ovu aktivnost potprebno je uposliti nagomilanu i uglavnom besposlenu administraciju koja bi izašla na teren i popisala imovinu, što bi svakako doprinijelo i vjerodostojnosti procjene njene vrijednosti“, stav je stranke.

Podsjećaju u današnjem saopćenju da su bili protiv novog Zakona o porezu na nepokretnosti jer poslanici vladajućih partija nisu prihvatili prijedloge SDS-a za njegovo poboljšanje, pa je on danas neefikasan i građanima donosi nove namete.

„Nažalost, nova i mnogo veća bura će uslijediti kada ministar finansija Aleksandar Džombić donese Pravilnik o načinu obračuna poreza i zavuče ruku u džep sve siromašnijim građanima“, ističe SDS i zaključuje da i dalje ostaje pri stavu da poreza na nepokretnosti u potpunosti moraju biti oslobođene porodice poginulih boraca, penzioneri, RVI od prve do treće kategorije i lica s evidencije Centra za socijalni rad te vlasnici poljoprivrednog zemljišta koje se obrađuje.