UG "Akcija građana"
0

Poziv da se ukinu odluke o povećanju plaća

FENA
Udruženje građana "Akcija građana" uputilo je danas oštru kritiku poslanicima i delegatima Federalnog parlamenta, vijećnicima Grada Sarajeva, te poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH zbog bezobzirnog i neopravdanog povećanja njihovih plaća.

Udruženje u saopćenju za javnost podsjeća da su vijećnici Grada Sarajeva svoje plaće povećali čak i retroaktivno, i to od januara ove godine. To znači da će sami sebi do kraja ove godine isplatiti razliku plaća koja se mjeri u hiljadama KM po osobi.

Udruženje upozorava da u trenutku kada ekonomska kriza potresa cijeli svijet, pa i BiH, kada preduzeća prijete otkazima, siromašni postaju još siromašniji, a 2009. godina se najavljuje kao izuzetno teška, izabrani predstavnici vlasti koji nemaju ni plan ni ideju kako izaći iz takve situacije daju sebi za pravo da izglasaju povećanja vlastitih plaća, umjesto da sve svoje snage usmjere na rad za opće dobro.

Time su, ocjenjuju u Udruženju, direktno doprinijeli još većoj krizi povećavajući javnu potrošnju, umjesto da je smanje gdje god je to moguće, bez štete po osnovna prava građana.

"Akcija građana" podsjeća na relevantne izvještaje o neradu i nesposobnosti državnih, entitetskih, kantonalnih i gradskih nivoa vlasti koji je više nego očit, te da su pritom žrtve opet građani.

Udruženje stoga zahtijeva od izabranih predstavnika vlasti u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH da na prvoj narednoj sjednici odbace Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravima izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u institucijama vlasti FBiH.

Od vijećnika Grada Sarajeva zahtijeva se da na prvoj narednoj sjednici odbace Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za obračun plaća državnih službenika kao krajnje nemoralne i ekonomski neosnovane.

Od izabranih predstavnika vlasti u Parlamentarnoj skupštini BiH zahtijeva se da na prvoj narednoj sjednici ponište sve odluke koje se odnose na povećanje plata.

Time će predstavnici vlasti pokazati bar minimalnu odgovornost prema građanima koji su ih izabrali da predstavljaju njihove interese, a ne svoje vlastite, te bar minimalnu svijest o tome šta je njihov zadatak i kome trebaju polagati račun za svoj rad.

Ukoliko se navedeni zahtjevi ne ispune u roku od najviše 15 dana, Udruženje će pozvati sve sindikate i nevladine organizacije iz svih bh. gradova, građane, studente, penzionere, zaposlene, nezaposlene te sve druge kategorije socijalno ugroženih i marginaliziranih iz cijele države na zajedničku borbu putem masovnih protesta i drugih oblika borbe za pravo građanina.

Pridružit će se i zahtjevima Saveza samostalnih sindikata BiH za raspisivanjem vanrednih prijevremenih parlamentarnih izbora ili smjenu vlade.