LDS
0

Poziv Ceriću i Izetbegoviću da osude napade na učesnike Queer festivala

FENA
Liberalno demokratska stranka (LDS) uputila je otvoreno pismo reisu Mustafi ef. Ceriću, te Bakiru Izetbegoviću od kojih zahtijeva da osude i da se ograde od napada grupe vehabija na učesnike i prijatelje Queer festivala.

LDS ističe da na ovaj način trebaju da osude fizičke napade na drugog i drugačijeg, stanu u zaštitu ljudskih prava i pravne države, da kažu da li imaju ikakve veze za vehabijama koji su to uradili te podrže otvaranje dijaloga u javnosti umjesto otvaranje frontova i fizičkih sukoba.

Ova stranka sinoćnji napad smatra velikim razočarenjem, sramotom i poniženjem za građane Sarajeva i BiH.

-Trauma za učesnike koji su bili zarobljeni u zgradi ALU-a i okruženi s nekoliko stotina vehabija i huligana, fizički napadi na učesnike i prijetnje smrću razlozi su zbog kojih ne smijemo šutjeti, već moramo ustati i govoriti protiv toga, stav je LDS-a.

Ističu da je ovo najmanje stvar podrške ili nepodrške festivalu i slaganja ili neslaganja s održavanjem festivala, već pitanje pravne države, sigurnosti građana i osnovnih ljudskih prava.

-U kakvom gradu živimo kada smo dozvolili da grupe huligana s ulice uzimaju sebi za pravo da diktiraju moralne standarde u društvu i da pravdu uzimaju u svoje ruke, pita LDS, ocjenjujući najgorom činjenicu da je sve što se sinoć desilo bilo organizirano i učinjeno uime vjere.

Ova stranka također apelira da svi koji mogu doprinijeti spuštanju tenzija hitno to i učine "dok ne bude kasno i dok ljudski životi još nisu izgubljeni".

LDS je pismo uputio i članovima 13 religijskih NVO koji su svojim potpisima podržali i pozvali na proteste i zagovarali takav vid komunikacije, pozivajući ih da prihvate odgovornost za incident koji se dogodio.

-Ukoliko ste mogli javno pozvati na linč onda budite spremni i da prihvatite posljedice koje su nastale. Vi odgovarate za ovo što se sinoć desilo, a mi smo odgovorni za ono što ćemo ili nećemo uraditi sada, navodi LDS.