BiH
0

Poziv bh. vlastima da ne deportuju Abu Hamzu

FENA
Amnesty International, Helsinški komitet za ljudska prava u BiH (HKBiH) i Human Rights Watch danas su pozvali vlasti Bosne i Hercegovine da ne deportuju Imada Al Huseina (Abu Hamza al-Suri, ratni pseudonim) Siriji.

Kako se u saopćenju upućenom iz HKBiH navodi, spomenute organizacije smatraju da se on u slučaju deportacije suočava s ozbiljnim rizikom da postane predmetom torture i lošeg postupanja te da bi odmah trebao biti oslobođen iz imigracionog pritvora.

U saopćenju se podsjeća da su vlasti BiH 6. oktobra privele Al Huseina u Sarajevu i smjestile ga u Prihvatni centar za imigrante u Lukavici zbog moguće deportacije u Siriju, te navodi kako je Al Husein započeo štrajk glađu u znak protesta protiv zatvaranja.

"Al Husein nikada nije gonjen za krivična djela, niti formalno optužen za terorističke aktivnosti. Dva dana prije privođenja Al Huseina, Ustavni sud BiH je poništio odluku nižeg suda kojom se odbija njegov zahtjev za privremeni boravak ili azil. Ustavni sud je vratio predmet nižem sudu (Sud BiH), te naložio da se odredi da li bi iseljavanje Al Huseina iz zemlje povrijedilo njegova porodična prava prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. Supruga Al Huseina je državljanka BiH, kao i njihovo šestoro djece", navodi se u saopćenju.