BiH
0

Poziv bh. građanima koji žive u Sjevernoj Americi na pripremu za lokalne izbore

FENA
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) poziva bh. građane koji žive u Sjevernoj Americi da se registriraju i izađu na lokalne izbore u BiH.

"Smatramo da je moralna obaveza birača osigurati biračko pravo, registrirati se, upoznati se s ljudskim kvalitetama i stručnim sposobnostima kandidata te izići na izbore i dati svoj glas ljudima koji stanje u BiH žele i mogu učiniti boljim, a položaj Bošnjaka jednakopravnim posebno u manjem entitetu", navode iz KBSA.

KBSA upozorava da se preveliki broj Bošnjaka u dijaspori ponaša politički neodgovorno i moralno nesavjesno prema vlastitoj domovini. "Tako se prema podacima, koje je KBSA dobio od Centralne izborne komisije BiH, tek mali broj građana BiH u dijaspori registrirao za lokalne izbore. Već je prošlo pola roka predviđenog za registraciju, a to je 22. juli", ističe se.

I zato KBSA poziva Bošnjake i sve građane BiH da učine sve potrebno da bi, i preko izbora, odgovorili svojoj obavezi sudjelovanja u izgradnji bolje budućnosti za stanovnike BiH.

U pozivu se navodi da je od diplomatsko-konzularnih predstavništva (DKP) BiH u Sjevernoj Americi zahtijevao da se organiziraju u pripremi za izbore, te da organiziraju i pripreme glasanje u gradovima s najvećim brojem birača.

"Ovo je historijski trenutak kad bošnjačka dijaspora u Sjevernoj Americi može pokazati da ima snagu da promijeni prilike u BiH", navodi se u pozivu što ga je uime KBSA potpisao predsjednik UO Emir Ramić.