BiH
0

Poziv bh. dijaspori za registraciju i izlazak na oktobarske izbore

FENA
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike pozvao je danas sve državljane BiH u Sjevernoj Americi, njihove organizacije, zajednice i institucije da se odmah uključe u intenzivnu kampanju uvjeravanja u značaj registracije i izlaska na izbore u BiH.

Odazivanjem na izbore, državljani BiH u Sjevernoj Americi, stvorit će šansu za rješavanje sopstvenih problema i omogućiti BiH bržu unutrašnju reintegraciju i integraciju u evroatlanske institucije. Zato je registracija i izlazak na izbore građanski, nacionalni i patriotski interes broj jedan, smatraju u Kongresu.

Oni ističu kako bh. dijaspora u Sjevernoj Americi ima ponovo šansu da izdejstvuje promjenu odnosa državnih organa BiH prema dijaspori i prema građanima BiH uopšte, samo ukoliko bude ujedinjena na principu zajedničke kampanje za registraciju i izlazak na izbore.

"Dijaspora mora imati veze sa maticom, jer je to jedni način da se odupre sve jačim trendovima asimilacije. Dijaspora ima veliki broj glasova, te će izlazak na izbore u BiH imati politički značaj, kako za dijasporu, tako i za maticu", navode iz Kongresa.

Oni poručuju kako su se državljani BiH koji žive u inostranstvu i koji imaju biračko pravo, dužni prijaviti za glasanje izvan BiH kako bi za naredne izbore bili upisani u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH. Prijava se vrši podnošenjem popunjenog Obrasca prijave za glasanje izvan BiH Centralnoj izbornoj komisiji BiH, koji se može pronaći na web stranici Centralne izborne komisije ( www.izbori.ba ) ili se za dostavu obratiti ambasadama BiH u Washingtonu i Ottawi te najbližim bh. organizacijama ili zajednicama. Prijava mora biti dostavljena do 18. jula.