BiH
0

Poziv bh. dijaspori da se registruje i glasa na izborima

FENA
Svjetski savez dijaspore BiH (SSD) pozvao je građane BiH u dijaspori da se registruju i glasaju na izborima, kazala je danas na pres-konferenciji u Sarajevu Senada Softić-Telalović, predsjednica SSD-a.

Prema njenim riječima, uspostavljena je e-mail adresa na koju se građani pozivaju da dostave ime i prezime, sadašnju adresu, adresu prije napuštanja BiH i matični broj, a svi podaci bit će dostavljeni Centralnoj izbornoj komisiji BiH da bi na naznačenu adresu bili dostavljeni formulari za registraciju.

Softić-Telalović je kazala da se više od 16.000 ljudi već prijavilo, ističući da je to ogroman uspjeh za kampanju koju je pokrenuo SSDBiH.

"Sigurna sam da će se ovih 16.000 uduplati do 15. aprila, do kada je rok, te da će biti dodate 32.000 građana koji će primiti formulare za registraciju“, kazala je Softić-Telalović.

Poručila je bh. državljanima u dijaspori da se registruju i da glasaju na sljedećim izborima, jer oni mogu odlučiti o sudbini ove zemlje, mogu doprinijeti promjeni političke strukture u zemlji.

“Ali ako ne glasamo, kako mi u dijaspori, tako i u BiH, nemamo pravo kritike. Ko ne glasa i ne sudjeluje ne može da kritikuje što vlada radi ili ne radi. Odazovite se, glasajte za one koji će unaprijediti ovu državu i koji će doprinijeti prosperitetu“, kazala je Softić-Telalović.

Na kritike pojedinih političara da je dijaspora nevažna jer ne glasa, odgovorila je da je istina da je broj glasova iz dijaspore drastično opao u zadnjih 10 godina, ali da je opao zato što nema povezanosti s dijasporom na nivou na kojem bi trebao da bude.

Ona smatra da bi bh. ambasade trebale da budu pokretači dijaspore o pitanju registracije, o pitanju izbora.

Softić-Telalović je najavila da će se i ove godine raditi na projektu CIPS kartice koji je prošle godine bio izuzetno uspješan.

"Danas je CIPS kartica jedinstven način da ostanemo dio ove zemlje dok se ne izmijeni famozni član. 17. Zakona o državljanstvu BiH“, kazala je ona.

Prema njenim riječima, od ministra civilnih poslova je tražila podatak koliko je CIPS kartica izdato od 1. marta do 30. oktobra prošle godine, ali nije dobila taj podatak.

"To ministarstvo ne želi da nam da taj podatak, a nedavno je objavilo podatak da se do sada 41.000 građana BiH odrekla državljanstva BiH jer su primili državljanstvo drugih zemalja koje ne priznaju dvojno državljanstvo. 50.000 građana je izvadilo CIPS karticu i od tih 50.000 građana prihod je bio 550.000 KM u to ministarstvo. Pozivam ministra Novića da potvrdi ili da dokaže da je taj broj bio manji jer barem bismo tako saznali koliko je CIPS kartica izdato prošle godine“, kazala je Softić-Telalović.

Iako predstavnici bh. dijaspore nisu konsultovani prilikom izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, kazala je da su zadovoljni predloženim izmjenama koje se tiču bh. dijaspore te da su svjesni da se ništa neće desiti preko noći, da treba raditi korak po korak.

Istakla je da bi bilo dobro da svaki građanin koji dobija pasoš u inostranstvu, u dijaspori automatski bude registrovan za izbore.

Softić-Telalović je najavila održavanje kongresa SSDBiH u Sarajevu 30. maja i 1. juna.