BiH
0

Pozitivni stavovi političkih lidera nakon sastanka u Laktašima

FENA
Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak izrazio je zadovoljstvo što su lideri šest najjačih političkih stranaka danas u Laktašima dogovorili niz koraka na implemetaciji Akcionog plana o reformi policije koji vode BiH prema evropskim integracijama.

Istaknuo je da se do kraja ove sedmice očekuje formiranje radne grupe koja će raditi na izradi zakona na osnovu kojih će se uspostaviti nekoliko tijela na nivou BiH, a odnosi se na reformu policije, s tim da postoje, kako je naveo, ambicije da do 15. februara imamo i prijedlog potrebnog zakona.

Lajčak je na pres-konferenciji nakon ovog višesatnog sastanka naglasio i da su deblokirana i pitanja oko formiranja Vijeća ministara, oko više zakona, kao i da se pitanje Ustava razmatra na sledećem sastanku političkih lidera, kao i da se rad u ovom sastavu nastavlja.

Lajčak je kazao da je na sastnku vladala jedna konstruktivna, radna atmosfera koja je omogućila da se dođe do rezultata.

Lider Stranke za BiH Haris Silajdžić izrazio je nadu da će radna grupa dobro raditi u narednom periodu te usvajati materijale koji će biti korisni za BiH.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović predao je učesnicima sastanka prijedlog načela vezano za ustavno uređenje BiH, o čemu je u načelu i razgovarano, s tim da će više riječi biti na narednom sastanku.

I ostali lideri, najavljeno je, dostavit će svoje viđenje o ustavnom uređenju BiH kako bi se samo o tom pitanju razgovaralo na narednim sastancima.

Čović je nakon sastanka političkih lidera šest najjačih stranaka u BiH, kojem je prisustvovao i visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, a na kojem je dogovoreno formiranje Radne grupe za izradu zakona o reformi policije, kazao da se ovim sastankom može reći da je apsolutno deblokiran i rad Vijeća ministara, te da nastavlja rad na implemetaciji Mostarske deklaracije.

"Ukoliko nastavimo ovom dinamikom već u trećem ili četvrtom mjesecu naredne godine možemo pristupiti potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU", kazao je Čović.

Govoreći o načelima HDZ-a oko promjene ustavnog uređenja, Čović je kazao da je zadovoljan reagiranjem drugih predstavnika stranka na taj prijedlog, a da će se na narednim sastancima o tome intenzivnije razgovarati.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je na pres-konferenciji izrazio zadovoljstvo podstignutim dogovorom, te naveo da se može poslati snažna poruka o konstruktivnoj atmosferi koja je vlada na ovom sastanku.

Lider SDA Sulejman Tihić izrazio je zadovoljstvo rezultatima današnjeg sastanka, navodeći da je riješeno pitanje oko rada Vijeća ministara i njegovog rada što je do sada smetalo, kao i da je postignut dogovor šta treba da se uradi kako bi došlo do potpisivanja Sporazuma sa EU, prvenstveno u vezi sa reformom policije.

Ponovio je da se SDA, kada je u pitanju ustavno uređenje, zalaže za BiH kao decentraliziranu državu mutietničkih regija, ali ne federalnih jedinica, s tim da će se o ovom pitanju kasnije razgovarati.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić rekao je da je zadovoljan sastankom i njegovim rezultatima, te da se pokazalo da političari u BiH mogu postići dogovor i bez reagiranja visokog predstavnika u BiH.

Predloženi mandatar za sastav Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je kazao novinarima da je najveći broj uvjeta koje je on imao prihvaćen danas od političkih lidera, a tiču se Akcionog plana oko reforme policije.

Potvrdio je i da nije dobio saglasnost da može vršiti personalne promjene u Vijeću ministara u nekim situacijama, ali je izrazio zadovoljstvo danas postignutim dogovorom.

Sastanku su prisustvovali lideri SNSD-a Milorad Dodik, PDP-a Mladen Ivanić, SDA Sulejman Tihić, Stranke za BiH Haris Silajdžić, HDZ-a Dragan Čović, HDZ-a 1990. Božo Ljubić, te visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak i mandatar za sastav novog Vijeća ministara Nikola Špirić.

Inače, današnji sastanak održan je u Hotelu "Kaldera" u Laktašima.