BiH
0

Pozitivne inicijative mladih: Zbog ličnih interesa Silajdžić i Dodik potpisali Protokol

FENA
Članovi nevladine organizacije "Pozitivne inicijative mladih" smatraju da potpisani protokol o reformi policije između lidera Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Harisa Silajdžića i Milorada Dodika, predstavlja zaštitu ličnih interese lidera tih partija.

Ova organizacija smatra da je u dosadašnjim dugotrajnim pregovorima o reformi policije bilo ponuđeno i spremno na potpis dosta boljih rješenja nego što su ona koja su potpisana u Sarajevu.

Članovi Udruženja "Pozitivne inicijative mladih" misle da skorašnji prijedlog visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka sadrži bolja rješenja nego protokol koji su parafirali predstavnici tih partija te da ovaj protokol dodatno ojačava strukture policije RS-a, što svakako više odgovara predstavnicima vlasti koji dolaze iz manjeg bh. entiteta.

"Pitamo se dokad će pojedini bh. političari lične interese stavljati iznad interesa građana i države BiH, jer tek kada je visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak zaprijetio smjenama neki lideri su se sjetili da stave svoj paraf i izmisle sporazum koji odgovara svemu osim građanima BiH i jačanju države BiH", navodi ova organizacija u saopćenju za javnost.

Kako dodaju, radi se o još jednoj prevari građana i zaštiti ličnih funkcija koje obnašaju ovi političari.