Izvjesna kriza
69

Pozitivna strana propale sjednice: Ogoljeno beznađe vezano za formiranje vlasti na nivou BiH

I. Č.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Propala sjednica koju je zakazao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić imala je samo jednu pozitivnu stranu: ogolila je beznađe vezano za formiranje vlasti na državnom nivou uslovljeno slanjem prvog Godišnjeg nacionalnog plana (ANP).

"Čitaj kako piše", ponavljao je Milorad Dodik radoznalim novinarima koji su se raspitivali o tome da li je ANP uvršten u Principe za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine potpisane početkom augusta, bez memoranduma, pečata ili bilo kakve odgovornosti ukoliko neko od partnera sporazum ne ispoštuje.

Naprotiv, u nedostatku pravnih sankcija za nepoštivanje sporazuma, koji bi podrazumijevao da se do 5. septembra 2019. dogovori formiranje vlasti na državnom nivou, Dodik je najavio sebi svojstvene sankcije: SNSD-ovo blokiranje svih institucija vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Uzroci i posljedice

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je nakon današnje sjednice da nije imao ništa protiv toga da glasa o Godišnjem nacionalnom planu (ANP) i da mu nije jasno zašto se tačka stavljala na dnevni red ako će biti povučena.

"Vjerovatno su ih stranci nasavjetovali da ne usložnjavaju situaciju dodatno i da povuku tačku s dnevnog reda", rekao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je, s druge strane, potvrdio kako su povukli ANP i imenovanje mandatara Vijeća ministara BiH s dnevnog reda kako bi ostavili otvorena vrata za neku vrstu dogovora.

"Glasanje o ANP-u bi dovelo do preglasavanja, a potom i do potezanja vitalnog entitetskog interesa i glasanja u NSRS-u, što bi dovelo do toga da do daljnjeg odgodimo to pitanje", kazao je Komšić.

Dodao je da je ista situacija s imenovanjem mandatara Vijeća ministara BiH.

"Zoran Tegeltija ne bi bio u igri da smo Šefik Džaferović i ja glasali protiv njega", podsjetio je Komšić na razlog zašto su povučene obje tačke dnevnog reda.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović je očekivano ponavljao kako se treba držati zakona.

Sve oči su, umjesto u Džaferovića, ipak uprte u njegovog stranačkog šefa Bakira Izetbegovića koji je zajedno s Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem početkom augusta potpisao neobavezujući sporazum o formiranju vlasti.

Izetbegović u fokusu

Čelnik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović se nije pojavio danas u Predsjedništvu BiH, ali su se, predostrožnosti radi, pojavili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić.

Dodik je otkrio da mu je predloženo da aktuelni saziv Vijeća ministara BiH riješi procedure vezane za slanje ANP-a u sjedište NATO-a u Briselu, a da se potom pristupi imenovanju mandatara i formiranju Vijeća ministara BiH.

"Predloženo mi je to na današnjoj sjednici Predsjedništva, a i s jučerašnjeg sastanka Željka Komšića i Šefika Džaferovića s ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije je tako nešto najavljivano. Vijeće ministara BiH se ne može uslovljavati ANP-om", kazao je Dodik.

Zbog toga su se Denis Zvizdić i Sead Jusić pojavili na današnjoj sjednici Predsjedništva.

Hrvatski narodni sabor je, s druge strane, neposredno prije sjednice poslao saopćenje u kojem se navodi kako su za evropski i NATO put. Njihova se ministrica Marina Pendeš, međutim, nije pojavila na sjednici.

Bakir Izetbegović je, podsjećamo, jučer kazao kako očekuje da će na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH biti riješeno pitanje ANP-a i imenovanja mandatara.

"Potpisali smo da ćemo raditi u skladu s Ustavom i zakonom i da ćemo poslati ANP u Brisel, da li reducirani ili nereducirani, kako bi se nakon toga imenovao mandatar. Dakle, bit će obje sjednice", kazao je Izetbegović.

Dodik je nedavno izjavio kako je Izetbegović o ANP-u počeo razmišljati nakon potpisivanja sporazuma, a danas je poentirao kako je sve uradio da kupi vrijeme.