Briga o vjernicima
18

Pozitivna poruka iz Vatikana: Papa Franjo imenovao Hosera za stalnog izaslanika u Međugorju

Piše: M. N.
Papa Franjo zatražio je od svog izaslanika Henrika Hosera u Međugorju da ostane na poslu na neodređeno vrijeme kako bi pružio pastoralnu podršku milionima katolika koji dolaze zbog svjedočenja o ukazanju Djevice Marije.

Kako je saopćeno iz Vatikana, inicijalni mandat poljskog monsinjora Henrika Hosera da istraži potrebe hodočasnika u Međugorju je okončan pa je papa od njega zatražio da pruži duhovnu pratnju. Imenovan je apostolskim vizitatorom.

U saopćenju se ne spominje stav Vatikana o statusu dugogodišnje istrage o ukazanjima Djevice Marije.

O ukazanjima je vođeno već nekoliko istraga, a posljednja je bila u januaru 2014. godine. Potom je papa Franjo poslao svog izaslanika za kojeg je rečeno da ne vrši istragu o ukazanjima, mada se očekivalo da će na osnovnu njegovih izvještaja Vatikan dati konačan sud.

Iako su strani mediji prenosili papine izjave koje je dao u avionu kada se vraćao iz Portugala prošle godine, kako žena koja se ukazuje nije Isusova majka, Vatikan nije iznio zvaničan stav, ali je odlučio da svećenici mogu držati mise i brinuti o hodočasnicima.

Krajem prošle godine pojavile su se informacije kako će Međugorje postati zasebna biskupija nad kojom će direktnu jurisdikciju imati Sveta Stolica.

Međugorje je prošle godine posjetilo blizu milion turista iz više od stotinu zemalja svijeta. Očekuje se da će ove godine taj broj biti veći, za što su turistički radnici spremni. Trenutno imaju 20.000 kreveta, a goste smještaju i u okolnim mjestima.