{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pozitivna politička atmosfera preduslov za dugotrajnu stabilnost

F
17.3.2009. u 15:16
0
3
Pozitivna politička atmosfera preduslov za dugotrajnu stabilnost
0
Pozitivna politička atmosfera preduslov za dugotrajnu stabilnost
Vršilac dužnosti visokog predstavnika Raffi Gregorian danas se u Sarajevu sastao sa zamjenikom vrhovnog komandanta savezničkih snaga NATO-a za Evropu i komandantom operacija EU za operaciju Althea generalom Johnom McCollom.
Gregorian je informirao generala McColla o generalnoj političkoj situaciji u BiH, te o fazi do koje su došle vlasti u ispunjavanju ciljeva i uslova koje je Vijeće za implementaciju mira definiralo za provođenje tranzicije OHR-a.

Kako je saopćeno iz OHR-a, Gregorian je naglasio da politički lideri moraju uložiti veće napore u rješavanje pitanja državne imovine i usvojiti ustavni amandman o Brčko Distriktu, ali je takođe skrenuo pažnju na izazove nacionalističke retorike i opasnosti u vezi sa donošenjem pozitivne ocjene o ispunjavanju drugog uslova.

Gregorian i McColl su pozdravili opredjeljenost, koju su jučer u Briselu iskazali ministri vanjskih poslova EU, da se pri donošenju bilo kakve odluke o budućem odvijanju operacije Althea mora uzeti u obzir politički razvoj situacije.

-Pozitivna politička atmosfera, neopterećena neprekidnom nacionalističkom retorikom, predstavlja preduslov za dugotrajnu stabilnost, istakao je vršilac dužnosti visokog predstavnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: