{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pozitivna politička atmosfera preduslov za dugotrajnu stabilnost

F
17.3.2009. u 15:16
0
3
Pozitivna politička atmosfera preduslov za dugotrajnu stabilnost
0
Pozitivna politička atmosfera preduslov za dugotrajnu stabilnost
Vršilac dužnosti visokog predstavnika Raffi Gregorian danas se u Sarajevu sastao sa zamjenikom vrhovnog komandanta savezničkih snaga NATO-a za Evropu i komandantom operacija EU za operaciju Althea generalom Johnom McCollom.
Gregorian je informirao generala McColla o generalnoj političkoj situaciji u BiH, te o fazi do koje su došle vlasti u ispunjavanju ciljeva i uslova koje je Vijeće za implementaciju mira definiralo za provođenje tranzicije OHR-a.

Kako je saopćeno iz OHR-a, Gregorian je naglasio da politički lideri moraju uložiti veće napore u rješavanje pitanja državne imovine i usvojiti ustavni amandman o Brčko Distriktu, ali je takođe skrenuo pažnju na izazove nacionalističke retorike i opasnosti u vezi sa donošenjem pozitivne ocjene o ispunjavanju drugog uslova.

Gregorian i McColl su pozdravili opredjeljenost, koju su jučer u Briselu iskazali ministri vanjskih poslova EU, da se pri donošenju bilo kakve odluke o budućem odvijanju operacije Althea mora uzeti u obzir politički razvoj situacije.

-Pozitivna politička atmosfera, neopterećena neprekidnom nacionalističkom retorikom, predstavlja preduslov za dugotrajnu stabilnost, istakao je vršilac dužnosti visokog predstavnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: