{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pozitivna ocjena elektronskim ličnim kartama

S
21.10.2013. u 13:54
0
3
Pozitivna ocjena elektronskim ličnim kartama
0
Pozitivna ocjena elektronskim ličnim kartama
Evropska komisija u izvještaju o napretku BiH u 2013. godini pozitivno je ocijenila početak izdavanja elektronskih ličnih karata, saopšteno je iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH.
U izvještaju se navodi da je BiH počela da izdaje nove lične karte sa elektronskim elementima koje će omogućiti buduće korištenje E-servisa.

Ovo je jedini pomak BiH u pogledu napretka u oblasti informacionog društva, a u vezi sa evropskim integracijama, navedeno je u izvještaju Evropske komisije.

"Uvođenjem elektronskog identiteta stvoren je osnov za sigurno pružanje usluga građanima putem interneta i drugih kanala komunikacije", ističu iz IDDEEA-e.

U saopštenju se dodaje da je sada neophodno da nadležni lokalni, kantonalni i entitetski organi pripreme svoje sisteme koji će omogućiti pružanje usluge građanima ne samo na šalterima, nego i putem portala i interneta.

"Ovakva ocjena predstavlja i potvrdu da BiH u pogledu sistema ličnih dokumenata ispunjava svoje obaveze u vezi sa bezviznim režimom", napominje se u saopštenju.

Elektronske lične karte u BiH izdaju se od 1. marta, a IDDEEA je do danas personalizovala 265.185 ovih dokumenata najnovije generacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: