BiH
0

Pozitivan revizorski izvještaj o radu Skupštine RS-a

FENA
Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske ocijenila je da finansijski izvještaji Narodne skupštine RS-a za 2007. godinu daju istinit i objektivan prikaz imovinskog i finansijskog stanja po svim materijalno značajnim aspektima na dan 31.decembra 2007. godine.

U izještaju glavnog revizora Boška Čeke navedeno je i da su na objektivan način predstavljeni i rezultati poslovanja u 2007., a u skladu s važećim zakonskim propisima i međunarodnim računovodstvenim standardima RS-a.

Ne izražavajući rezervu na dato mišljenje, glavni revizor je, međutim, skrenuo pažnju na klasifikaciju naknada zaposlenima u skladu s Pravilnikom o sadržini pojedinih računa u kontnom okviru za korisnike prihoda budžeta RS-a, općina i gradova, budžetskih fondova i fondova; te na potrebu za redefiniranjem postojeće odluke o kriterijima za raspodjelu sredstava poslaničkim klubovima ili donošenjem nove odluke, kojom će se definirati kriteriji i uvjeti za raspodjelu sredstava poslaničkim klubovima, kao i njihova namjena, uz potpuno uvažavanje interne i eksterne regulative koja opredjeljuje rad Narodne skupštine i drugih pravnih osoba.

U izvještaju Čeko navodi i da su revizori tokom revizije stekli razumno uvjeravanje da su u Narodnoj skupštini preduzeli značajne aktivnosti na imlementaciji većeg dijela preporuka Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a, ali i da je za neke preporuke uslijedila implementacija tek u 2008. godini, a nakon donošenja odluke o plaćama i naknadama izabranih osoba, kojom se definiraju između ostalog, prava na plaću i naknade skupštinskih poslanika.

Istaknuto je i da je ukupan učinak rukovodstva Narodne skupštine na izgradnji i provođenju kontrolnih postupaka moguće podići na još viši nivo, redefiniranjem kriterija za raspodjelu novčanih sredstava poslaničkim klubovima i njihovim usklađivanjem s važećom internom i eksternom regulativom.