BiH
0

Pozitivan nalaz na brucelozu stada zatvorenog u karantinu u Lukavcu

FENA
Kantonalna veterinarska inspekcija Tuzla saopćila je danas poslijepodne da su zvanični nalazi uzoraka krvi potvrdili njihove sumnje da je stado zatvoreno u karantinu u Poljicama kod Lukavca oboljelo od bruceloze.

“Od 203 uzeta uzorka krvi ukupno je 15 bilo pozitivno na brucelozu što su potvrdili i nalazi Veterinarskog fakulteta iz Sarajeva”, saopćeno je iz Veterinarske inspekcije Tuzlanskog kantona. To je, kako navode, još jednom pokazalo da su njihove sumnje bile opravdane te da se ovim problemom zaista treba pozabaviti što ozbiljnije.

“Akcije su zaista opravdane i mi ćemo nastaviti sa kontrolama”, poručili su iz Kantonalne veterinarske inspekcije Tuzla.

Stado ovaca iz Srednjobosanskog kantona, treće posljednjih dana, u naselju Sladna kod Srebrenika stavljeno je u privremeni karantin. Veterinari su tokom vikenda uzeli uzorke krvi životinja i poslali ih na analizu u Veterinarski zavod u Tuzli.

“Vidite da na sve zakonske načine pokušavamo ukazati na problem nomadske ispaše i opasnosti koje ona donosi u pogledu širenja zaraznih oboljenja. Pokrenuli smo i akciju da svaka općina izgradi stočno groblje, a da se na nivou Tuzlanskog kantona sagradi kafilerija” - kazao je kantonalni veterinarski inspekor Adis Islamović.