Za plate 81,4 miliona KM
28

Pozicije u Skupštini i Vladi u Brčkom: Tehničar za kopiranje, stručni savjetnik za hardver...

Piše: M. N.
Skupština Brčko distrikta razmatrala je Prijedlog budžeta za 2019. godinu u kojem se samo na plate uposlenika Vlade, Skupštine i njihovih ustanova planira potrošiti 81,4 miliona KM. Poslanici i funkcioneri i u ovom dijelu BiH imaju veće plate od nastavnika, policije, sudija i tužilaca.

Prema dokumentu koji je nazvan "Detaljni zahtjevi za plate", najveća primanja imaju predsjednk Skupštine i gradonačelnik čija je neto plata 3.851 KM. Poslanici - predsjedavajući klubova Skupštine imaju platu 2.308 KM, a obični poslanici oko 100 KM nižu. Pored svih pozicija u Skupštini, zanimljiva je tehničar za kopiranje koji ima platu oko 816 KM. Na osnovu noćnog rada, rada vikendom i praznikom te dodataka na platu, za 45 uposlenika bit će izdvojeno više od 62.000 KM.

Pored svih uposlenika, u Kabinetu gradonačelnika Brčkog zaposleno je čak šest savjetnika koji primaju platu od 2.199 KM. Za plate ovog ureda u 2019. godini iz Budžeta će biti izdvojeno 675.691 KM.

Zanimljiv dio je i Sektor za informisanje Vlade Brčko distrikta u kojem radi 13 osoba. Osim šefa sektora i portparola, imaju i višeg stručnog saradnika za informisanje, višeg stručnog saradnika za protokol, stručnog referenta za protokol, urednika za web, službenika za etiku i informisanje, šefa Odsjeka za žalbe, ljudska prava i komunikacije s građanima, dva viša stručna saradnika, stručnog referenta-operatera baze podataka i jednog stručnog referenta. Za njihove plate će biti izdvojeno 328.657 KM.

U Pododjeljenju za informatiku Vlade BD radi 14 osoba među kojima su i posebni stručni savjetnici za softver, odnosno hardver, čija je plata 1.564 KM te šef stručnog savjetnika-sistem administratora čija je plata 2.081 KM.

Za razliku od svih navedenih, "obični" policajci imaju platu od 1.151 KM, nastavnici 1.639 KM, a medicinske sestre u obdaništu 1.019 KM. Glavni sudija i tužilac imaju platu za oko 200 KM nižu od gradonačelnika i predsjednika Skupštine.

Kompletne podatke o primanjima uspolenika Vlade i Skupštine Brčko distrikta možete pogledati ovdje.