Slovenija
0

Pozdravljena ratifikacija SSP-a između BiH i EU

FENA
Ministar vanjskih poslova Republike Slovenije Samuel Žbogar u utorak je prisustvovao sjednici Državnog zbora Republike Slovenije na kojoj su poslanici ratificirali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, saopćeno je u srijedu iz slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

U saopćenju se navodi da Republika Slovenija pripisuje odnosima s BiH posebno značenje iz političkih, privrednih, ekonomskih i historijskih razloga te da ka putu u Evropsku uniju BiH u Sloveniji ima čvrstu partnericu i saveznicu.

Ministar Žbogar izrazio je posebno zadovoljstvo da je Slovenija među prvim državama koje su ratificirale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. U uvodnom izlaganju naglasio je i da sporazum koji je bio potpisan za vrijeme predsjedavanja Slovenije EU predstavlja veoma značajno dostignuće na putu uključivanja BiH u EU. Sporazum je savez zajedničke vizije bh. budućnosti, utemeljene na jasnom i praktičnom opredjeljenju reformi potrebnih za članstvo, sopćeno je u srijedu iz ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije.