Ekonomsko-socijalno vijeće
0

Pozdravljen sporazum Vlade i Sindikata

FENA
Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine pozdravilo je na današnjoj sjednici u Sarajevu sporazum postignut 10. jula između Federalne vlade i sindikata. Svi akteri zaduženi za provođenje tog sporazuma treba hitno da rade na njegovoj realizaciji, rečeno je također.

Ove zaključke potvrdio je u izjavi novinarima i Edhem Biber, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, koji je danas predsjedavao sjednicom uime sindikata kao jednog od partnera u Ekonomsko-socijalnom vijeću.

Sporazumom koji su 10. jula u Sarajevu postigli pregovarački timovi Vlade FBiH i Saveza samostalnih sindikata BiH prihvaćeni su, naime, sindikalni prijedlozi u vezi s tzv. 'interventnim zakonom' i shodno tome odgođeni protesti te zamrznut najavljivani generalni štrajk u Federaciji.

Štrajk je bio planiran jer je tim zakonom najavljeno smanjenje plaća u Federaciji za 10 posto i prethodno vraćanje na iznos iz decembra prošle godine, a to bi, prema mišljenju sindikata, značilo kršenje važećeg radno-pravnog zakonodavstva u entitetu.

Međutim iz sporazuma postignutog 10. jula s Vladom proizilazi da radno zakonodavstvo neće biti derogirano 'interventnim zakonom', smatraju sindikalci pa su zbog toga i odustali od protetsta.

Puni službeni naziv 'interventnog zakona' je Prijedlog zakona o plaćama, naknadama koje nemaju karakter plaća zaposlenih u institucijama Federacije BiH, kantona, gradova, općina, vanbudžetskih fondova i direkcija za ceste i tekućim grantovima.

Smanjenje plaća od 10 posto u Federaciji Vlada je najavila kao mjeru za uštede u javnoj potrošnji.

Na uštedama je insistirao, a insistira i dalje, i Međunarodni monetarni fond (MMF) kao uslovu za odobravanje stand by aranžmana za Bosnu i Hercegovinu.

U međuvremenu je MMF već doznačio prvu tranšu iz tog aranžmana, a državi, entitetima i ostalim nivoima vlasti i dalje stoji obaveza da rebalansima budžeta postignu uštede kako bi isplata bila nastavljena.

Kad je u pitanju dio novca iz prve tranše namijenjen Federaciji, ministar finansija Vjekoslav Bevanda danas je kazao da ne može biti efektivan dok ne bude izvršen budžetski rebalans kojim, razumije se, treba ukalkulisati uštede.

Na dileme koje se mogu čuti u javnosti, a odnose se na to da li je Bosni i Hercegovini, odnosno Federaciji, u teškoj ekonomskoj situaciji potreban stand by aranžman kao još jedno breme s obzirom na to da su ipak u pitanju kreditna sredstva, Bevanda je na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća odgovorio podacima da je utvrđeni deficit u Federaciji 1,2 milijardi KM, a u Republici Srpskoj 984 miliona.

Osim toga, pad prihoda je veći od 30 posto, što je jasan znak da su potrebne uštede, zaključio je ministar.