BiH
4

Požari kod Trebinja i Mostara i dalje aktivni, vatrogasci cijelu noć branili naselja

Piše: M. N.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Pripadnici profesionalnih vatrogasnih jedinica Trebinje i Mostar borili su se cijelu noć s požarima koji su ugrozili naseljena mjesta.

Požari na brdu zapadno od Mostara i u selima oko Trebinja su i dalje aktivni, ali su vatrogasci uspjeli odbraniti kuće. Sada strahuju od vremenskih prilika jer jak vjetar i visoke temperature dodatno rasplamte požare.

"Situacija je mnogo stabilnija nego prethodni dan. Ne znamo šta će biti tokom dana, ali iz prakse znamo da čim ugrije, aktiviraju se novi požari. Naseljenim mjestima sada ne prijeti opasnost. Gasimo gdje možemo, nadgledamo na drugim lokacijama", kazali su nam iz Vatrogasne jedinice Trebinje.

Trebinjskim vatrogascima pomažu kolege iz Lastve, Centra za gazdovanje kršom, Civilne zaštite, te mještani. Tokom jučerašnjeg dana Oružane snage BiH poslale su i helikopter.

U Mostaru je situacija teža zbog vrlo nepristupačnog terena.

"Nema opasnosti po imovinu, ali je požar i dalje aktivan. Radili smo cijelu noć i danas nastavljamo gasiti prema mogućnostima", rekli su nam u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Mostar.

Požar je izbio na lokaciji Galac - Mikuljača u Mostaru, a u Trebinju su bila ugrožena sela Trebijovi, Aljetići i Grkavci.

Situacija nije bolja ni u selu Rujev Do, općina Neum, gdje požar bukti od 2. septembra. Požar još uvijek nije stavljen pod nadzor.