BiH
0

Požarevačke vlasti odobrile Miloševićev pogreb u dvorištu porodične kuće

FENA
Skupština opštine Požarevac u četvrtak je odobrila da Slobodan Milošević bude u subotu pokopan u dvorištu porodične kuće u središtu Požarevca.

Skupština je također odlučila da će subota, dan pokopa Slobodana Miloševića, u toj opštini biti dan žalosti.

Tijelo Slobodana Miloševića prebačeno je u četvrtak iz privatne mrtvačnice u okviru bolnice "Sveti Sava" u Beogradu u Muzej revolucije, u kompleksu "25 maj", u kojem se nalazi i Kuća cvijeća, grobnica Josipa Broza Tita.

Protiv te odluke, koju je srijedu navečer direktorici Muzeja uručio glavni sekretar srbijanske Vlade Dejan Mihajlov, protestovao je ministar kulture Dragan Kojadinović, kao i direktorica Muzeja Ljiljana Cetinić, koja je odluku nazvala "odlukom bez presedana u kulturi Srbije i Beograda".

Pred Muzejom se u četvrtak oko podne okupilo oko 200 građana, koji su došli odati počast Slobodanu Miloševiću, čije će tijelo ostati tamo do subote u podne, kad će, prema riječima Milorada Vučelića, potpredsjednika Socijalističke partije Srbije, kovčeg biti premješten na plato ispred Savezne skupštine, odakle će biti ispraćen za Požarevac.

Kako je Vučelić izjavio brojnim okupljenim novinarima ispred Muzeja, očekuje se da Miloševićeva udovica Mirjana Marković u petak doputuje iz Moskve i da prisustvuje pogrebu.