BiH
0

Požar na području općine Neum

FENA
Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona u općini Neum jučer je u 14.05 sati registriran požar uz samu granicu s R Hrvatskom na lokalitetu između sela Duži - BiH i Stedrica - RH.

Požar, koji se nošen jakim vjetrom širio prema selu Kamenice, jadranskoj magistrali i gradu Neumu, zbog nepristupačnosti terena nije bilo moguće ugasiti vlastitim snagama, pa je jučer u 17.00 sati putem Ministarstva sigurnosti BiH zatražena pomoć R Hrvatske koja je na raspolaganje stavila 31 vatrogasca, devet vozila i dva kanadera.

Požar, u čijem su gašenju korišteni kanaderi, oko 20.00 sati je stavljen pod kontrolu, a na požarištu i dalje dežuraju vatrogasci iz Neuma.

U Sarajevskom kantonu na području općine Ilidža sinoć oko 23.00 sata gorio je stan u ulici E. Sarajkića na broju 6. Požar, u kojem osim materijalne štete nije bilo drugih posljedica, ugašen je nakon intervencije PVB Sarajevo.

Prema podacima Operativnog centra Civilne zaštite, na području Federacije BiH su od 18. jula do 13. septembra registrirana 1.034 požara od čega 972 na otvorenom prostoru i 62 u objektima. Požarima je zahvaćeno 6.815 hektara zemljišta, a registrirani su u 49 općina FBiH.