Nadležni šute
47

Požar na deponiji Šišeta kod Goražda još nije ugašen

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Goraždanski vatrogasci i radnici JKP "Šesti mart" i danas nastoje ugasiti požar koji je jučer buknuo na deponiji smeća Šišeta, kako se ne bi proširio na obližnju borovu šumu koja graniči s deponijom. Situacija je rizična, tvrde predstavnici gradske službe civilne zaštite koji su obišli požarište.

"Sve snage smo upotrijebili da šumu ne zahvati požar kako ne bi krenuo dalje s tog lokaliteta. Čitav dan smo se borili i situacija je bila pod kontrolom, znači požar nije zahvatio šumu, ni okolni prostor, ali nije ugašen i dim je i dalje iznad deponije", izjavila je Samira Drakovac, načelnica Službe civilne zaštite.

Ona dodaje da situaciju na deponiji prate iz sata u sat, a pored vatrogasaca i komunalaca u pomoć su pozvali i JP Bosanskopodrinjske šume.

"Treba da naprave šumski put kako bi i vatrogasci imali sigurniji prilaz deponiji koja je u donjem dijelu veoma rizična, a požar može i pomjeriti određene dijelove, što sigurno ugrožava i sigurnost naših ljudi", dodaje Drakovac.

Ministarstvo unutrašnjih poslova također osigurava lokalitet.

"Opasno je da bi se na ovom lokalitetu zadržavali ljudi koji su uobičajili da tu prekopavaju i preuzimaju ono što njima treba, jer dim, njegov pravac i loše djelovanje mogu imati kobne posljedice", upozorava Drakovac, dodajući da službe čine sve što je u njihovoj nadležnosti da situaciju drže pod kontrolom.

Zabrinjava i šutnja ostalih nadležnih koji bi trebali javnosti objasniti stepen opasnosti, jer u ovoj službi tvrde da požar prijeti da zahvati i borovu šumu.