Najveće pomjeranje
12

Požar na Čvrsnici se drastično proširio, helikopter OSBiH i jutros radi na gašenju

Piše: M. N.
Požar na planini Čvrsnici kod Jablanice proširio se tokom jučerašnjeg dana u nekoliko pravaca. Kako nam je rekla glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač, požarna linija se spustila za blizu 1.300 metara niz strme padine.

Ovo je posljedica velikih strmina i obrušavanja kamenja koje za sobom ostavlja tragove zapaljivih kratera. Tokom jučerašnjeg dana je zabilježeno najveće pomjeranje požarne linije i ona je sada pomjerena 1.500 metara u smjeru Jablanice u odnosu na lokalitet Bačvara odakle je požar krenuo.

"Helikopter OSBiH je djelovao jučer ujutro i trebao je opet djelovati oko 19 sati, ali zbog jakog vjetra nije mogao. Jutros je oko 9:00 sati djelovao sa šest izbačaja vode i vratio se u bazu po gorivo, a očekuje se nastavak u poslijepodnevnim satima", kazala je Kovač.

Bitno je naglasiti da kuće nisu ugrožene, ali jeste regionalni put koji vatrogasci iz Jablanice brane već danima. Nisu još zatražili pomoć svojih kolega jer uspijevaju izaći nakraj s vatrenom stihijom. Gornji dio požara je nemoguće gasiti jer se radi o vrlo strmom i nepristupačnom terenu.

"Sve raspoložive snage civilne i protupožarne zaštite su na terenu kako bi djelovale u slučaju širenja požara prema saobraćajnici", dodala je Kovač.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona jutros su aktivni požari na području Mostara gdje gor trava i nisko rastinje, Neuma oko sela Podkula, koji je izvan kontrole, te u Hutovu gdje gore trava i nisko rastinje. Nijedan od ovih požara ne ugrožava kuće.