{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Powel: U Bosni i Hercegovini učinjen znatan napredak

N
1.8.2004. u 09:56
0
0
Powel: U Bosni i Hercegovini učinjen znatan napredak
0
Powel: U Bosni i Hercegovini učinjen znatan napredak
Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Colin Powell doputovao je jučer u Sarajevo.
Colin Powell se sastao s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Sulejmanom Tihićem i članovima Predsjedništva BiH Borislavom Paravacem i Draganom Čovićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem i ministrom vanjskih poslova BiH Mladenom Ivanićem, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Na sastanku je bilo riječi o zamjeni snaga SFOR-a snagama Evropske unije, približavanju BiH evropskim i euroatlantskim integracijama i suradnji s Haaškim sudom.

Delegacija BiH je upoznala državnog sekretara SAD-a Colina Powella s procesom reformi koje se provode u smjeru priključenja BiH evropskim i euroatlantskim integracijama. Izražena je potreba za pomoći u privođenju osumnjičenih za ratne zločine, što je i glavni uslov za priključenje BiH NATO-vu programu Partnerstvo za mir (PfP). Također je izraženo zadovoljstvo ostankom štaba NATO-a u BiH na čijem čelu će biti američki general.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost za sve što je učinjeno u mandatu SFOR-a u uspostavi mira i stabilnosti te rekonstrukciji, obnovi i povratku izbjeglih i raseljenih osoba.

Američki državni sekretar Powell je izrazio da je u Bosni i Hercegovini učinjen veliki napredak te da će SAD i dalje pomagati napore BiH na putu ka euroatlantskim integracijama.

Kako je Colin Powell istaknuo, zamjena snaga SFOR-a snagama EU-a neće smanjiti interes i podršku SAD-a nastojanjima bh. vlasti oko dobrobiti građana BiH dodajući da Sjedinjene Američke Države ostaju u BiH i kroz štab NATO-a koji će pomagati, između ostaloga, u reformi obrane i privođenju optuženih za ratne zločine, naglasio je državni tajnik SAD-a. Također je izrazio zahvalnost za slanje bh. deminerske jedinice u sklopu mirovnih snaga u Irak.

Na sastanku je izražena važnost izgradnje moderne i ekonomski samoodržive BiH te je u tom kontekstu naglašena potreba jačanja privredne saradnje dviju zemalja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: