{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Povući ćemo svoju odluku, čim Hrvatska povuče svoju"

S
23.5.2009. u 19:15
0
10
"Povući ćemo svoju odluku, čim Hrvatska povuče svoju"
0
"Povući ćemo svoju odluku, čim Hrvatska povuče svoju"
Foto: Ilustracija
Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Drago Nedić izjavio je Srni da je BiH spremna da povuče svoju odluku o zabrani uvoza proizvoda iz goveđeg i živinskog programa, kao i žive ribe iz Hrvatske, čim ta zemlja povuče svoje odluke koje su diskriminirajuće prema BiH. "Dobri bilateralni odnosi ne mogu biti zasnovani na tome da iz Hrvatske sve može u BiH, a da iz BiH skoro ništa ne može u Hrvatsku. Onog momenta kad oni povuku svoju odluku, mi ćemo povući svoju", rekao je Nedić, komentarišući protestnu notu hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova zbog odluke BiH o zabrani uvoza proizvoda iz goveđeg i živinskog programa, kao i žive ribe iz ove zemlje, te zahtjev da se ta odluka preispita i ukine.
On je dodao da je normalno da hrvatska strana negoduje zbog te odluke, ali je istakao da BiH ima više razloga za negodovanje, jer je Hrvatska posljednjih mjeseci, osim dosadašnjih mjera zabrane uvoza koje se odnose na goveda, svinje, ovce i koze, uvela i novu zabranu uvoza žive ribe i živine, što je dovelo do situacije da se iz BiH gotovo ništa više ne može izvoziti u Hrvatsku.

"Mi podržavamo Hrvatsku na njihovom putu ka EU, to je i naš put, ali ne mogu biti naše obaveze prema Hrvatskoj iste kao i obaveze prema EU, imajući u vidu da Hrvatska nije članica Unije. U svakom slučaju, mi smo spremni da razgovaramo, ali bilateralno, ne unoseći bilo kakve obaveze prema trećoj zemlji ili bilo kojoj organizaciji", naveo je Nedić.

On je ponovio da nije korektno zvanično hrvatsko obrazloženje za uvođenje pomenutih zabrana uvoza - da oni imaju obaveze prema Evropi i da moraju tako da postupaju.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova uručilo je danas protestnu notu Ambasadi BiH u Zagrebu, kojom se izražava protest povodom nedavne odluke o zabrani uvoza peradi i proizvoda od peradi, živih goveda i njihovih proizvoda, te ribe iz Hrvatske, te zatražilo da se odluka preispita i što prije ukine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: