Narodna skupština RS
0

Povučena odluka o proglašenju Kozare dobrom od izuzetnog značaja

FENA
U Banjoj Luci je danas nastavljena sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, a na početku zasjedanja predlagač, Vlada RS-a, povukla je Odluku o utvrđivanju spomen-kompleksa Kozara na Mrakovici kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.

U toku je razmatranje odluke o utvrđivanju spomen-kompleksa Tjentište kulturnim dobrima od izuzetnog značaja.

Među preostalim tačkama ranije prekinute sjednice je i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Pravilnik o plaćama Ombudsmana za djecu.

Nakon završetka ovog počet će i novo skupštinsko zasjedanje na čijem dnevnom redu je više od 40 tačaka, među kojima je i utvrđivanje stava Narodne skupštine RS-a povodom ranije nametnutih odluka visokih predstavnika u Bosni i Hercegovini o smjeni većeg broja osoba u Republici Srpskoj.

Ovu tačku zajednički su predložili klubovi poslanika SDS-a i SNSD-a.

Bit će razmatrani i prijedlozi zakona o dopunama Zakona o premjeru i katastru nepokretnosti, o izmjenama i dopunama Zakona o održavanju premjera i katastra zemljišta, o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, svi po hitnom postupku, kao i Prijedlog zakona o naknadama za vršenje usluga premjera i korištenje podataka katastra nepokretnosti i katastra zemljišta;

Na dnevnom redu su i prijedlozi zakona o matičnim knjigama, o izmjenama Zakona o trezoru, o izmjenama i dopuni Zakona o budžetskom sistemu RS-a, te, između ostalog, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o vodama.

Među brojnim nacrtima zakona je i Vladin prijedlog zakona o oduzimanju imovine stečene izvršenjem krivičnog djela, te Nacrt zakona o transplantaciji ljudskih organa i Nacrt zakona o transplantaciji ljudskih tkiva i ćelija.

Bit će riječi i o konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta RS-a za period 1.januara do 30. juna ove godine, izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova RS za isti period te o izvještaju o saradnji institucija RS-a s Haškim sudom za period od 1.aprila do 30. juna ove godine.