{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Povučen sa tržišta Srbije i Crne Gore: Sirup Efferalgan se ne prodaje u BiH

24.12.2015. u 12:25
5
8
Povučen sa tržišta Srbije i Crne Gore: Sirup Efferalgan se ne prodaje u BiH
5
Povučen sa tržišta Srbije i Crne Gore: Sirup Efferalgan se ne prodaje u BiH
Sirup Efferalgan, koji je proteklih dana povučen sa tržišta Srbije i Crne Gore, nije registrovan u Bosni i Hercegovini.
Kako je saopštila Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, ovaj lijek, čija je aktivna supstanca paracetamol, djeluje protiv bolova i povišene temperature, a u BiH nema dozvolu za stavljanje u promet.

Lijek Efferalgan, oralni rastvor, 30 mg/ml, u bočici od 90 ml iz predostrožnosti je povučen sa tržišta u Srbiji i Crnoj Gori nakon što su u opremi za pakovanje lijeka otkrivene poliuretanske čestice.

Prema navodu nosioca dozvole u Republici Srbiji, nije bilo prijava neželjenih reakcija na lijek, a Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Srbije nisu do sada prijavljene neželjene reakcije koji se dovode u vezu sa pomenutim defektom kvaliteta, a nije bilo ni prijava na prisustvo čestica u bočicama datih serija lijeka P1447,P2581, P4737, P6077, P8419, P9468, R1794, R1767, R2228, R2686, R3180.

U Crnoj Gori nosilac dozvole za lijek PharmaSwiss iz Podgorice obavijestio je javnost da dobrovoljno povlači iz prometa serije lijeka koje imaju rok trajanja do 2018. godine, a koje se inače mogu kupiti bez ljekarskog recepta i namijenjene su djeci od jednog do 12 mjeseci. Ni u toj zemlji nije bilo prijava neželjenih reakcija na lijek.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: