Odluku donose viši nivoi
144

Povučen prijedlog zakona o kažnjavanju govora mržnje u Kantonu Sarajevo

V. K.
Kanton Sarajevo neće odlučivati o kažnjavanju govora mržnje (Foto: D. S./Klix.ba)
Kanton Sarajevo neće odlučivati o kažnjavanju govora mržnje (Foto: D. S./Klix.ba)
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Marjanović povukao je prijedlog zakona o kažnjavanju govora mržnje o kojem su se zastupnici trebali izjasniti na današnjoj sjednici.
Nakon višesatne rasprave o zakonu čiji je predlagač bio zastupnik Damir Marjanović, zastupnici nisu uspjeli doći do konsenzusa o tome kako bi ovaj zakon trebao biti primjenjivan u praksi.

Kao što je još jučer naveo zastupnik Haris Zahiragić (SDA), Klub zastupnika Stranke demokratske akcije uputio je niz kritika na ovakav prijedlog zakona te su istakli da se ovako kompleksna oblast ne može tretirati kroz nekoliko članova zakona te je navedeno da na neki način ovakvo zakonsko rješenje uvodi verbalni delikt u Kanton Sarajevo.

Ipak, Skupština Kantona Sarajevo iako nije usvojila navedeno zakonsko rješenje, usvojila je zaključak kojim se pitanje kažnjavanja govora mržnje upućuje na federalni i državni nivo.

Prema zaključku zastupnika, pitanje kažnjavanja govora mržnje se na ovaj način delegira Zastupničko domu Parlamentarne skupštine BiH kao i Domu naroda. Također, zaključkom Skupštine Kantona Sarajevo o pitanju govora mržnje raspravljat će i oba doma Parlamenta Federacije BiH.

"Skupština Kantona Sarajevo upućuje zaključak prema institucijama da hitno pokrenu izmjene Krivičnog zakona u pravcu kažnjavanja govora mržnje", navodi se u zaključku.

Ovaj zaključak usvojen je sa 31 glasom za, dok dva zastupnika nisu glasala.

Predlagač zakona Damir Marjanović je zahvalio svim zastupnicima na prijedlozima i sugestijama te je rekao kako su svi zauzeli dobar stav vezano za ovu temu što je u ovom trenutku najvažnije.

"Zahvaljujem se na detaljnim analizama svega što je napisano i hvala što ste svi zastupnici zauzeli dobar stav i pokazali da je materijal dobro analiziran i da je ovo tema o kojoj trebamo pričati", rekao je Marjanović.