Veterinare ne zanimaju lutalice
0

Povrijeđenom psu u Sarajevu niko ne pomaže

Piše: Tatjana Sekulić
Azil za napuštene životinje u Sarajevu ne postoji. O psima lutalicama niko ne vodi brigu, a to se potvrdilo još jednom tokom jučerašnjeg dana kada su mještani sarajevskog naselja Pionirska dolina zvali veterinarsku stanicu i brojne druge službe tražeći pomoć za povrijeđenog psa. Taj poziv malog čovjeka za pomoć jednoj životnji, međutim, nikoga nije interesirao.

Redakciji portala Sarajevo-x.com obratila se Lejla Pašić koja je pronašla povrijeđenog psa u sarajevskom naselju Pionirska dolina.

"Pronašli smo psa koji je imao otvorenu ranu na šapi. Kao uzorni građani koji postupaju po Zakonu i savjesti, pozvali smo veterinarsku stanicu da pomogne psu, međutim, oni su kazali kako to nije u njihovoj nadležnosti. Isto to su nam rekli i nadležni iz veterinarska inspekcije. Policija je obećala izvršiti uviđaj, kako bi postojao izvještaj, da bi se dalje mogla podnijeti tužba protiv nadležnih organa. Međutim, kada sam nazvala drugi put rekli su da imaju važnijeg i pametnijeg posla", kazala je Pašić za Sarajevo-x.com.

Želeći pomoći unesrećnoj životinji mještani su pozvali brojne službe, no, svi oni su rekli da 'takvi slučajevi' nisu u njihovoj nadležnosti.

"Kontaktirali smo Veterinarsku stanicu, zatim Veterinarsku stanicu Slatina gdje su kazali kako nemaju sredstava, opreme, te se pitaju ko će snositi troškove i ko će dovesti psa, Veterinarsku inspekciju gdje su kazali da ne mogu ništa poduzeti, policiju, te SOS Animals koji su rekli da to nije njihova nadležnost. Kontaktirali smo i brojne medije, no nisu bili zaintresovani, te je ostalo na obećanjima da će informisati javnost o nepoštivanju Zakona, te odbacivanja odgovornosti", kazala je Pašić.

Nakon ovakvog događaja građani se pitaju: Kako pomoći životinji? Kome se obratiti kada niko nije nadležan? I na kraju - kakvi smo mi to ljudi?