Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice
0

Povrijeđena su ljudska prava Ilije Jurišića

FENA
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH sa žaljenjem je primilo vijest da je Vijeće okružnog suda u Beogradu danas osudilo državljanina BiH Iliju Jurišića na 12 godina zatvora.

"Smatramo da od procedure pritvaranja do načina vođenja istražnih radnji i spornih okolnosti utvrđivanja odgovornosti – sve upućuje na pristrasnost u provođenju sudskog procesa protiv Ilije Jurišića, odnosno političku režiju i šire političke motive ovog slučaja," saopćeno je iz kabineta ministra.

Ukupan proces vođen protiv Jurišića, u situaciji izrazito pogoršanog njegovog zdravstvenog stanja, ide, ističu iz Ministarstva, na štetu vladavine prava i utvrđenih činjenica u pogledu postupanja Ilije Jurišića 1992. godine.

"Smatramo da postoji opravdana bojazan da su povrijeđena ljudska prava Ilije Jurišića u svim fazama vođenja ovog postupka, posebno u pogledu osuđujuće presude", saopćeno je.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH vjeruje da će odbrana Ilije Jurišića u narednoj fazi, koristeći pravo žalbe višim sudskim instancama, posebno Evropskom sudu za ljudska prava, dokazati punu istinu u vezi sa slučajem Jurišić i njegovu nevinost.