{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Povrijeđena su ljudska prava Ilije Jurišića

F
28.9.2009. u 16:04
0
20
Povrijeđena su ljudska prava Ilije Jurišića
0
Povrijeđena su ljudska prava Ilije Jurišića
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH sa žaljenjem je primilo vijest da je Vijeće okružnog suda u Beogradu danas osudilo državljanina BiH Iliju Jurišića na 12 godina zatvora.
"Smatramo da od procedure pritvaranja do načina vođenja istražnih radnji i spornih okolnosti utvrđivanja odgovornosti – sve upućuje na pristrasnost u provođenju sudskog procesa protiv Ilije Jurišića, odnosno političku režiju i šire političke motive ovog slučaja," saopćeno je iz kabineta ministra.

Ukupan proces vođen protiv Jurišića, u situaciji izrazito pogoršanog njegovog zdravstvenog stanja, ide, ističu iz Ministarstva, na štetu vladavine prava i utvrđenih činjenica u pogledu postupanja Ilije Jurišića 1992. godine.

"Smatramo da postoji opravdana bojazan da su povrijeđena ljudska prava Ilije Jurišića u svim fazama vođenja ovog postupka, posebno u pogledu osuđujuće presude", saopćeno je.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH vjeruje da će odbrana Ilije Jurišića u narednoj fazi, koristeći pravo žalbe višim sudskim instancama, posebno Evropskom sudu za ljudska prava, dokazati punu istinu u vezi sa slučajem Jurišić i njegovu nevinost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: