BiH
0

Povratnik u selo Turovi Senad Muzaferović dobio ključeve obnovljene kuće

FENA
Ključeve obnovljene kuće povratniku Senadu Muzaferoviću u selo Turovi na području Općine Trnovo (RS) uručio je danas ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Muamer Bandić, čime je okončana realizacija Projekta "Povratak u istočnu Bosnu, općine Foča, Rogatica, Višegrad, Kalinovnik, Čajniče, Sokolac, Rudo, Han Pijesak, Pale/Prača i Foča/Ustikolina - 2012.godina".

"U okviru ovog projekta do sada je sanirano 19 povratničkih kuća, uštedom sredstava uspjeli smo sanirati i ovu posljednju dvadesetu kuću" rekao je ministar Bandić, te istakao kako je ukupna vrijednost projekta 650.000 KM, saopćeno je iz Press službe KS.

Za realizaciju pomenutog projekta Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica izdvojilo je 300.000 KM, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS 130.000 KM, UNHCR putem humanitarne organizacije Hilfswerk Austria International 60.000 KM, Bosansko - podrinjski kanton Goražde (BPK) 60.000 KM, dok su općine Pale/Prača i Foča/Ustikolina izdvojile po 50.000 KM.

"Prvobitno smo planirali sanaciju 16 kuća, ali smo iz ušteđenih sredstava i zahvaljujući podršci iz fonda BPK-a uspjeli sanirati još četiri kuće", rekla je direktorica Hilfswerk Austria International u BiH Suzana Jašarević, te pojasnila kako su za povratnike u istočnoj Bosni tokom protekle godine dodijeljeni grantovi u vidu tri motokultivatora, jedne steone junice, tri agregata, otvaranja dva radna mjesta za povratnike, te osiguranja sjemena za proljetnu sjetvu za 459 korisnika.

Svoje zadovoljstvo nije krio ni Senad, koji će kako je kazao nakon dvadeset dvije godine življenja kao podstanar sa ženom i četvero djece konačno naći mir i sreću u svojoj obnovljenoj kući.

Kako je najavio ministar Bandić ovom prilikom u 2013. planirana su sredstva u iznosu od 600.000 KM iz Budžeta KS za različite vidove pomoći raseljenim osobama, ali još uvijek nismo precizirali koliko ćemo izdvojiti za projekte koji se tiču konkretno povratka, u kojima će prioritet imati raseljene osobe s područja Kantona Sarajevo.