Optužnica za terorizam
28

Povratnik sa sirijskog ratišta Adnan Ćatić sporazumno osuđen na tri godine zatvora

N. V.
Foto: Tužilaštvo BiH
Foto: Tužilaštvo BiH
Optuženi Adnan Ćatić, rođen 1988. godine u Zenici, u prisustvu advokata u potpunosti je priznao krivicu i sa tužiteljem iz Odsjeka za terorizam, potpisao sporazum o priznanju krivnje, prilikom čega je dobio tri godine zatvora.
Optuženi je pravosuđu BiH izručen sa područja Turske krajem prošle godine, nakon čega je protiv njega podignuta i potvrđena optužnica Tužiteljstva BiH. Uvidom u optužnicu i dokaze kojeg su protiv njega prikupili tužiteljstvo i partnerske agencije za provedbu zakona, optuženi se odlučio na sporazumno priznanje krivnje.

Nakon potpisivanja sporazuma, u sudnici Suda BiH, izneseni su stavovi tužiteljstva i odbrane povodom sporazuma, kojim je za optuženog predložena kazna zatvora u trajanju od tri godine, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kazna koja je predložena, u skladu je sa ulogom i odgovornošću optuženog, kao i sa procjenom procesa deradikalizacije, koji se provodi prema osobama koje su bile povezane s terorizmom ili boravkom na stranim ratištima.

Nakon razmatranja sporazuma, Sud BiH je prihvatio sporazumno priznanje i optuženog osudio na kaznu zatvora u trajanju od tri godine. Na ovaj način, predmet je pravomoćno okončan, bez provođenja sudskog postupka, navodi se u saopćenju.

Ćatić je uhapšen u 11 mjesecu prošle godine, a na ročištu za određivanje pritvora, njegov advokat je tvrdio kako je Adnan radio u Siriji kao bibliotekar te da nije učestvovao na ratištu.

Tužilaštvo BiH je pak smatralo drugačije te su imali indicije da je na ratištu čak i ranjen. Njegove aktivnosti bi bile utvrđivane na Sudu BiH, no on je odlučio priznati krivnju za ono što mu Tužilaštvo stavlja na teret, a što je odlazak u Siriju i pridruživanje tzv. Islamskoj državi s ciljem ratovanja.