Incident u Bratuncu
749

Povratnik Beriz Merdžić ponovo napadnut: Psovali su nam majku i prijetili smrću

B. R.
Beriz Merdžić, povratnik u Bratuncu (Foto: Facebook Aščinica-ćevabdžinica Korzo)
Beriz Merdžić, povratnik u Bratuncu (Foto: Facebook Aščinica-ćevabdžinica Korzo)
Povratnik Beriz Merdžić i njegova aščinica "Korzo" u Bratuncu ponovo su jučer napadnuti. U izjavi za Klix.ba je ispričao šta se desilo, podsjetivši na je ovo jedan u nizu napada.
Njemu, njegovim radnicima i gostima su upućene uvrede i psovke. Nisu izostale psovke ni novinarima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

"Milisav Lukić je prilikom početka rada, pripreme ljetne bašte, jučer u 8 sati meni uputio uvredljive riječi: 'P***o jedna' i slično. Poslije je pustio muziku sa šovinističkim tekstovima. U 10 sati je skinuo majicu i počeo je dobacivati i psovati prolaznicima", rekao je.

Naglasio je da je s Lukićem bio mladić koji je uzvikivao: "J****o vam majku muslimansku, sve ćemo vas poklati". Psovao je medije iz FBiH te govorio da je "ovo Republika Srpska, idite u svoje Sarajevo".

"Uzeo je drvenu stolicu da baci u našu baštu. Tada je u bašti mojeg lokala bilo 30 gostiju. Oni su svjedoci tog događaja", dodaje Merdžić.

Istakao je da ima snimak videonadzora na kojem se može vidjeti trenutak kada je mladić namjeravao baciti stolicu u baštu aščinice "Korzo". Policiju je ranije obavijestio o tome da se dešavaju nemili događaji.

"Policiju sam 20-30 minuta ranije pozvao da dođe da vidi šta se dešava. Dok su oni došli, sve to se izdešavalo", ispričao je.

Napomenuo je da 20 godina radi u Bratuncu te da je ovo 20. napad na njega i njegovu porodicu. Ukazao je da sve štete morao sam sanirati te da počinitelji nikada nisu sankcionirani za napade.

U aščinici rade članovi porodice Merdžić i, kako je kazao Beriz, državi uredno plaćaju potraživanja. Kao Bošnjak povratnik je pozvao institucije Bosne i Hercegovine da zaštite povratnike. Upozorio je da je ugrožena njegova sigurnost. Ukazao je da su počinitelji poznati policiji te je poručio da ga niko ne može zaplašiti.

Merdžić je ogorčen zbog toga što niko nije odgovarao za ove napade. Kazao je da nema nikakve povratne informacije od nadležnih koji bi trebali procesuirati počinitelje. Policija ga uvjerava da uradi sve što može uraditi te da pravosuđe mora uraditi svoj dio posla.

Merdžiću su nedavno oštećeni vozilo i ugostiteljski objekat. Prema njegovom svjedočenju, razbijan je izlog aščinice, pljuvali su na njegovu baštu, a jednom prilikom je sa zgrade Opštine Bratunac skinuta zastava Bosne i Hercegovine i bačena u baštu aščinice.

Ministar za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Nerin Dizdar (SDP) jučer je posjetio Merdžića te je njemu i ostalim povratnicima obećao zaštitu i insistiranje na sankcioniranju onih koji im prijete.