SDA, NiP...
123

Povratničko nejedinstvo u Janji: Zbog želje za vlašću izgubili 90 posto pozicija u mjesnoj zajednici

D. Be.
Foto: Helifilm
Foto: Helifilm
U nedjelju su održani izbori za Savjet mjesne zajednice Janja kod Bijeljine, inače povratničkom mjestu Bošnjaka. Ovaj izborni proces na najnižem nivou lokalne vlasti nikome, osim mještanima, ne bi bio zanimljiv da još jednom nije pokazao nejedinstvo unutar bošnjačkog političkog korpusa u Republici Srpskoj.

Savjet Mjesne zajednice Janja broji devet članova, a mještani Janje su birali između 31 kandidata. Gledajući nacionalnu strukturu 22 kandidata bila su iz reda Bošnjaka (SDA, NiP, Oksigen-Janja), a preostalih devet iz reda srpskog naroda i oni sačinjavaju udruženje ili organizaciju pod nazivom “Jedinstvena lista”.

Nakon prebrojanih glasova u Savjet mjesne zajednice ušlo je osam kandidata iz Grupe građana "Jedinstvena lista" dok je samo jedan "upao" iz Udruženja Oksigen i riječ je o Muji Bogaljeviću.

Interesantna, ali i porazna činjenica jeste da su ispod crte ostali svi kandidata SDA Janja i stranke Narod i pravda te pokoji član Udruženja Oksigen. Svi oni su povratnici odnosno predstavnici bošnjačkog naroda na nivou lokalne vlasti u ovoj općini u bh. entitetu Republika Srpska, ali nisu shvatili da bi zajedničkim snagama mogli mijenjati stvari u svoju korist jer su im očito bili važniji stranački ili lični interesi.

S druge strane, predstavnici Srba okupljeni oko "Jedinstvene liste" su shvatili snagu zajedničkog nastupa te su bez većih problema osvojili 90 posto pozicija u Savjetu MZ Janja.

Iako beznačajan u širem kontekstu jer se radi o najnižem mogućem političkom nivou ovaj primjer političke neodgovornosti Bošnjaka u RS-u, zapravo pokazuje odnos prema tamošnjim povratnicima i stanovništvu nakon čega se građani, a posebno povratnici, s pravom mogu zapitati šta očekivati od onih koji zastupaju njihove interese kada su u pitanju krucijalna pitanja na višim nivoima vlasti poput općina, gradova i entiteta.