Mirhunisa Zukić
0

Povratnički novac dijeljen stranačkim simpatizerima

SRNA
Mirhunisa Zukić (Foto: RFE)
Mirhunisa Zukić (Foto: RFE)
Predsjednik Unije za održivi povratak BiH Mirhunisa Zukić upozorila je danas da službenici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH novac namijenjen povratnicima dijele svojim stranačkim simpatizerima.

"Na terenu smo registrovali velike pravne i ekonomske probleme među povratnicima i želimo da osudimo takvu raspodjelu sredstava, jer novac nije potrošen za održivi povratak već, najvećim dijelom, za ostanak", rekla je Zukićeva na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Ona je naglasila da će pravosudni organi odlučiti o tome da li će neko odgovarati za nenamjensku raspodjelu i trošenje sredstava namijenjenih za povratnike.

   	"Danas smo razgovarali sa predstavnicima OEBS-a, UNHCR-a i OHR-a o finansiranju održivog povratka i zaključili da se povratak izbjeglica mora jasno definisati u narednom periodu, jer je dinamika veoma spora i ako ovako nastavi desiće se tek u narednih 50 godina", istakla je Zukićeva. 

   	Ona je pozvala one koji će preuzeti Ministarstvo za izbjeligce i raseljena lica BiH, kao i međunarodne organizacije da ozbiljno shvate ovaj problem i da se aktivnije uključe u njegovo riješavanje.