Jan Braathu
0

"Povratnicima u Banjoj Luci treba više pomoći"

FENA
Ambasador Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini Jan Braathu podržao je danas projekte koji bi trebalo da pomognu povratnicima te najavio da će uputiti i dopis gradonačelniku Banje Luke Dragoljubu Davidoviću da bi se pokazalo više razumijevanja za tu populaciju, njihovo zapošljavanje i uključivanje u normalne tokove života.

Norveški ambasador se tokom posjete Banjoj Luci sastao i s udruženjima povratnika, a nakon današnjeg razgovora s potpredsjednikom RS-a Adilom Osmanovićem ukazao je da se mora više uraditi da bi se pomoglo povratničkoj populaciji.

"Jedan od načina kako pomoći njima, ali i svim ljudima u Banjoj Luci, RS-u i BiH jeste privredni razvoj i otvaranje novih radnih mjesta“, naglasio je ambasador Braathu.

Podsjetio je da njegova vlada finansira određene projekte, među kojima i projekt u Banjoj Luci za koji smatra da će doprinijeti tim zalaganjima.

Norveška vlada finansira sa 600.000 eura projekt u zdravstvu BiH, a Braathu je rekao da pored toga se u Banjoj Luci radi i na poslovnom inkubatoru, što bi trebalo da bude pomoć u poslovnoj sferi, a tu su još neki drugi projekti.

Potpredsjednik RS-a Adil Osmanović je na pres-konferenciji izrazio zadovoljstvo činjenicom da je norveški ambasador izrazio visoki stepen razumijevanja za povratničku populaciju.

Tema današnjeg sastanka bio je i prudski proces, a zajednički su ukazali da je dobro da se politički lideri dogovaraju.

Izraženo je i očekivanje da će se i drugi političari u BiH pridružiti tim razgovorima da bi BiH bržim koracima krenula ka evropskim integracijama.

"Bitno je da politički lideri sjednu i zajednički razgovaraju o političkim problemima i izazovima s kojima se suočava ova zemlja. Sigurno je da se BiH suočava s mnogim izazovima ovih dana, a tu dosta utiče i međunarodna finansijska kriza“, rekao je norveški ambasador i dodao da ona može da vodi i većem udruživanju snaga političkih lidera u BiH za dobrobit građana cijele zemlje.

Ukazao je i na potrebu daljnjeg rada na poboljšanju funkcionalnosti BiH na dobrobit svih građana.