{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Povratnicima u Banjoj Luci treba više pomoći"

F
17.3.2009. u 12:58
0
1
"Povratnicima u Banjoj Luci treba više pomoći"
0
"Povratnicima u Banjoj Luci treba više pomoći"
Ambasador Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini Jan Braathu podržao je danas projekte koji bi trebalo da pomognu povratnicima te najavio da će uputiti i dopis gradonačelniku Banje Luke Dragoljubu Davidoviću da bi se pokazalo više razumijevanja za tu populaciju, njihovo zapošljavanje i uključivanje u normalne tokove života.
Norveški ambasador se tokom posjete Banjoj Luci sastao i s udruženjima povratnika, a nakon današnjeg razgovora s potpredsjednikom RS-a Adilom Osmanovićem ukazao je da se mora više uraditi da bi se pomoglo povratničkoj populaciji.

"Jedan od načina kako pomoći njima, ali i svim ljudima u Banjoj Luci, RS-u i BiH jeste privredni razvoj i otvaranje novih radnih mjesta“, naglasio je ambasador Braathu.

Podsjetio je da njegova vlada finansira određene projekte, među kojima i projekt u Banjoj Luci za koji smatra da će doprinijeti tim zalaganjima.

Norveška vlada finansira sa 600.000 eura projekt u zdravstvu BiH, a Braathu je rekao da pored toga se u Banjoj Luci radi i na poslovnom inkubatoru, što bi trebalo da bude pomoć u poslovnoj sferi, a tu su još neki drugi projekti.

Potpredsjednik RS-a Adil Osmanović je na pres-konferenciji izrazio zadovoljstvo činjenicom da je norveški ambasador izrazio visoki stepen razumijevanja za povratničku populaciju.

Tema današnjeg sastanka bio je i prudski proces, a zajednički su ukazali da je dobro da se politički lideri dogovaraju.

Izraženo je i očekivanje da će se i drugi političari u BiH pridružiti tim razgovorima da bi BiH bržim koracima krenula ka evropskim integracijama.

"Bitno je da politički lideri sjednu i zajednički razgovaraju o političkim problemima i izazovima s kojima se suočava ova zemlja. Sigurno je da se BiH suočava s mnogim izazovima ovih dana, a tu dosta utiče i međunarodna finansijska kriza“, rekao je norveški ambasador i dodao da ona može da vodi i većem udruživanju snaga političkih lidera u BiH za dobrobit građana cijele zemlje.

Ukazao je i na potrebu daljnjeg rada na poboljšanju funkcionalnosti BiH na dobrobit svih građana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: