Edin Ramić
0

"Povratnici ne mogu sami snositi teret krize"

FENA
Za Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske neprihvatljiv je predloženi budžet RS-a za 2010. godinu i očekuje da se namjenska sredstva za finansiranje povratka u RS i podršku održivom povratku, s planiranih 3,6 miliona KM, povećaju za najmanje pet miliona KM.

Predsjednik ovog kluba Edin Ramić izrazio je očekivanje i da će se korigirati budžetska stavka za naknade radnicima koji su ostali bez zaposlenja u periodu 1992-1995. tako što će se povećati s dva na 2,5 miliona KM u prijedlogu budžeta.

Ramić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci, nakon sjednice bošnjačkog kluba, ocijenio da nadležna ministarstva u Vladi RS-a treba da planiraju sredstva za povratnike, posebno za podršku ruralnom razvoju i razvoju lokalnih povratničkih zajednica u RS-u, te za podizanje standarda u područnim školama koje pretežno pohađaju učenici povratničke populacije.

"Karakteristika ovog budžeta jeste i da se civilne žrtve rata koje su povratnici konstantno ne uvode u pravo te očekujemo da dođe do podizanja i tog granta“, ukazao je on.

Ramić je izrazio uvjerenje da će se ovi prijedlozi uvažiti u konačnoj verziji budžeta, jer, iako su svjesni krizne situacije, nije prihvatljivo da povratnici podnose taj teret 60 posto, a da se nekim drugim povećavaju sredstva, ili da se izmišljaju potpuno novi grantovi.