BiH
0

Povratnici na bazaru izložili svoje proizvode na Svjetski dan izbjeglica

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Svjetski dan izbjeglica obilježen je, danas na Trgu oslobođenja - Trg Alije Izetbegovića u Sarajevu, bazarom na kojem su svoje proizvode izložili pojedinci i njihove obitelji s područja širom BiH, koji su nekad zbog rata bili raseljeni.

Ti proizvodi su nastali kao rezultat potpore koju su dobili da bi se ekonomski osamostalili. Među prodajnim artiklima izloženim na bazaru su povrće, voće, sir i rukotvorine, a kupovinom tih proizvoda podstiče se njihov rad.

Organizator obilježavanja je Predstavništvo UNHCR-a u BiH, a ovogodišnji moto je "Jedna porodica" s namjerom da se ukaže da su usljed ratnih dešavanja mnoge obitelji u BiH razdvojene i da se ulože dodatni napori da bi se pomoglo tim ljudima.

Predstavnik UNHCR-a u BiH Andrew Mayne kaže da danas te obitelji pokazuju da su im bile potrebne godine da ponovo stanu "na noge", nakon razornih događaja koji su doveli do njihovog raseljavanja.

"Na Svjetski dan izbjeglica se iznova moramo zapitati koliko brzo je moguće postići zadovoljavajuće rješenje za one porodice koje su još u stanju potrebe širom BiH", kazao je.

UNHCR u BiH radi zajedno s nadležnim tijelima na okončanju raseljenja interno raseljenih osoba i pružanju podrške povratnicima, pomažući im da se ponovo nastane u svojim predratnim domovima ili drugim oblicima odgovarajućeg smještaja, te pružanju pomoći tim porodicama da se vrate u mjesto porijekla ili u nekim slučajevima, da se integriraju u novom mjestu stanovanja i da iznova ostvare pristup fundamentalnim pravima i osnovnim uslugama.

Proces povratka izbjeglica i raseljenih osoba u BiH još nije završen, a statistika pokazuje da oko 2.400 obitelji još živi u kolektivnim centrima i alternativnom smještaju.

Prema podacima resornog državnog ministarstva, dosad je obnovljeno 340 hiljada stambenih jedinica, urađena infrastruktura, a vraćeno je više od 225 hiljada stanarskih prava.