Poziv na intervenciju
50

Povratak u 1995.? Pismo ambasadama u BiH da spriječe promjenu naziva ulica u Srebrenici

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Probosanske stranke, srebrenička udruženja i potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković poslali su pismo ambasadorima u Bosni i Hercegovini, apelujući na njih da spriječe planiranu promjenu naziva ulica u Srebrenici, koja je zakazana za ponedjeljak na sjednici Skupštine opštine.
Potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović, sazvao je tematsku sjednicu Skupštine opštine za 15. april 2024. godine (ponedjeljak), kada će na dnevnom redu biti odluka o izmjeni naziva ulica u Srebrenici.

Ranije se o tome oglasio i predsjednik Skupštine Salko Tursunović, koji kaže da neće podržati dnevni red sjednice ukoliko se na njemu ne nađu i prijedlozi mladih za izmjene naziva ulica, koji su osmišljeni kao reakcija na prijedloge, koji su stizali Komisiji za izmjenu naziva ulica.

"Dok se cijeli svijet bavi donošenjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici, ovakvom odlukom žrtve se nakon 28 godina suočavaju sa nastavkom etničkog čišćenja i posljednjom fazom brisanja antifašističkih vrijednosti u gradu u kojem je počinjen genocid", navodi se na početku pisma upućenog ambasadorima.

Kao primjer navode da će biti promijenjen naziv ulice, koji je dat po Reufu Selamanagiću Crnom, Srebreničanu koji se borio u Narodnooslobodilačkom ratu te je bio sarajevski obavještajac. Njegovu tablu je Ratko Mladić tražio da se skine prilikom dolaska u Potočare 1995. godine.

"Od ponedjeljka će biti izbrisana i zauvijek uklonjena najpoznatija tabla u svijetu, nakon Drugog svjetskog rata, sa nazivom ulice 'Reuf Selamanagić Crni', čije skidanje je 1995. godine naredio ratni zločinac Ratko Mladić. Tada je to uradio zločinac Mladić, a 28 godina kasnije će to ponovo učiniti odbornici u Skupštini opštine Srebrenica, čije rukovodstvo je i prije 28 godina bilo u sastavu ratnog Predsjedništva, koje je imenovao ratni zločinac Radovan Karadžić, ali i lica sa spiska odgovornih za genocid u Srebrenici", ističe se.

Poručuju kako je ovo "možda posljednja molba međunarodnoj zajednici".

"Prepuštanje na milost i nemilost sljedbenicima Radovana Karadžića i Ratka Mladića je poruka preživjelim žrtvama genocida da zauvijek napuste Srebrenicu. Ostaće u historiji zapisano da su žrtve genocida prepuštene same sebi da se bore sa nepravednim sistemom i diskriminatorskim odlukama srpskih sljedbenika i presuđenih ratnih zločinaca. Zato Vas jos jednom pozivamo da spriječite usvajanje odluke o izmjeni naziva ulica, trgova i naselja u Srebrenici", jasno poručuju potpisnici pisma.

Podsjećaju da je 1995. godine donesena jednonacionalna odluka o promjeni naziva ulica, koju je Skupština opštine Srebrenica 2002. godine stavila van snage i vratila prijeratne nazive ulica u Srebrenici.

"Srpske političke partije i odbornici, na čelu sa Momčilom Cvjetinovićem i Milošem Milovanovićem, žele vratiti odluku iz 1995. godine. U nadi da ovaj put, za razliku od 1995. godine, neće izostati reakcija međunarodne zajednice, primite izraze našeg poštovanja", zaključili su.

Potpisnici pisma su udruženja "Pokret Majke enklave Srebrenice i Žepe", "Žene Srebrenice", "Srebreničke majke" i "Žene Podrinja"; zatim općinske organizacije Naroda i pravde, SDA, SDP-a, DF-a i SBiH; Općinska organizacija porodica poginulih boraca i šehida Srebrenica, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11 jula, godišnjice genocida i potpredsjednik RS-a iz reda bošnjačkog naroda.

Pismo je poslato amabasadorima Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije, Turske, Švedske, Švicarske, Nizozemske, OHR-u i OSCE-u